7.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Pod Krenom v Kočevskem rogu danes obletna spominska maša

Pred kapelo Božjega usmiljenja ob grobišču pri breznu pod Krenom v Kočevskem rogu se bo danes ob 11. uri začela spominska slovesnost z obletno mašo za žrtve revolucionarnega nasilja, ki jo prireja župnija Kočevje. Somaševanje bo vodil novomeški škof Andrej Glavan, krajši kulturni program bo pripravila Nova slovenska zaveza.

 

Tiskovno predstavništvo Škofije Novo mesto je sporočilo, da se bodo v molitvi spomnili vseh žrtev nasilja in pobojev v drugi svetovni vojni. Hkrati bodo “Bogu izročili prošnjo za milost sprave v slovenskem narodu, da bo spet brat podal roko bratu”.

Avtobusi in osebna vozila se naj za dostop do prizorišča pod Krenom držijo navodil redarjev. Prijave avtobusov niso potrebne, so dodali.

Po podatkih Slovenske škofovske konference morišče od Krenom simbolno predstavlja številna druga morišča po vsej Sloveniji, prvo spominsko slovesnost pa je tam 8. julija 1990 ob udeležbi več kot 30.000 vernikov vodil tedanji ljubljanski nadškof in metropolit Alojzij Šuštar.

Namen srečanja je molitev za pokojne, spravo in odpuščanje med slovenskim narodom, v Kočevski rog pa skoraj tri desetletja tradicionalno prihajajo svojci pobitih vojnih ujetnikov, ki so jih zavezniške angleške sile leta 1945 vrnile iz avstrijske Koroške.

Od ustanovitve novih slovenskih škofij leta 2006 grobišče leži na območju novomeške škofije, pred tem pa je sodilo v območje ljubljanske. Kapelo v Kočevskem Rogu je leta 2005 skupaj s skupino umetnikov iz Centra Alleti v Rimu umetniško opremil jezuit Marko Ivan Rupnik.

Po podatkih Nove slovenske zaveze obletne maše pod Krenom ob osamosvojitveni vojni leta 1991 niso uspeli pripraviti, od leta 1992 naprej pa jo pripravljajo neprekinjeno.

Kot ugotavljajo in predvidevajo zgodovinarji, naj bi v Kočevskem rogu na sedmih moriščih končalo do 30.000 žrtev medvojnih in povojnih zunajsodnih pobojev, največ, 15.000 do 20.000, pa v breznu pod Krenom.

Po nekaterih podatkih naj bi se današnje slovesnosti udeležil tudi predsednik SDS Janez Janša.

Zadnje novice

Sorodne vsebine