-3.1 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Po vsej Sloveniji brezplačni pregledi kožnih znamenj

Piše: C.R.

V petih slovenskih mestih, Ljubljani, Mariboru, Kranju, Kopru in Novem mestu bo petnajst visoko priznanih slovenskih zdravnikov dermatovenerologov izvajalo brezplačne preglede kožnih znamenj z namenom zgodnjega odkrivanja in preprečevanja kožnega raka. Na voljo bodo tudi strokovnjaki vodilne dermokozmetične znamke  La Roche-Posay, ki bodo  omogočali izobraževanje o pravilni zaščiti kože pred soncem, ki je eden izmed ključnih preventivnih elementov.

Po poročanju medija Siol.net podatki Svetovne zdravstvene organizacije kažejo, da maligni melanom obsega kar tretjino vseh novih primerov raka.. Za kožnim melanomom v Sloveniji zboli približno 700 oseb na leto. Kljub temu, da ta vrsta kožnega raka predstavlja zgolj tri odstotke vseh kožnih rakov, je ravno ta melanom tisti, ki povzroči največ smrti. V svetu velja tudi za obliko raka, ki je najpogostejša v starostni skupini od 20 do 30 let in povzroči največ smrti med ženskami, starimi od 25 do 30 let. Z rednimi pregledi lahko takšnega raka pravočasno odkrijete.

Pri pravočasnem odkrivanju so pomembni predvsem redni pregledi, saj je kožni rak, kadar je odkrit pravočasno, ozdravljiv v 99 odstotkih primerov. Če ga ne opazimo in ne zdravimo, s časom zaseva v druge organe in lahko tako žal povzroči tudi smrt. Za zmanjšanje umrljivosti je zato najpomembnejše njegovo zgodnje odkrivanje.

Brezplačni pregledi bodo potekali na naslednjih lokacijah:

LJUBLJANA: 20. in 21. maj 2022 (Novi trg)

KRANJ: 24. maj 2022 (Slovenski trg)

MARIBOR: 25. maj 2022 (Glavni trg)

NOVO MESTO: 26. maj 2022 (Glavni trg, Občina)

KOPER: 28. maj 2022 (Taverna)

Pregledi bodo med 9. in 13. uro ter med 16. in 20. uro. Za pregled se lahko naročite na spletni strani www.laroche-posay.si. Število mest je omejeno.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine