-5.2 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

Po šestih dnevih agonije umrl mali Alfie Evans

Britanska zakonca Evans, ki sta na sodiščih več mesecev iskala pravico, ker zdravniki niso želeli nadaljevati zdravljenja njunega neozdravljivo bolnega 23-mesečnega sina Alfieja, sta sporočila žalostno novico. Malček je danes v zgodnjih jutranjih urah umrl v pediatrični bolnišnici Alder Hey v Liverpoolu.

Alfie je bil v bolnišnici na zdravljenju zaradi degenerativne nevrološke bolezni. Zdravniki pa so ga že v ponedeljek odklopili z aparatov, ki so ga ohranjali pri življenju. Malček je od takrat težko, a samostojno dihal, danes pa je preminil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Moj gladiator je odložil svoj ščit in dobil krila,” je žalostno novico na Facebooku sporočil Alfiejev oče Thomas.

S soprogo Kate James sta v minulih mesecih na sodiščih bila več bitk proti zdravnikom omenjene bolnišnice, ker niso odobrili malčkovega nadaljnjega zdravljenja v Italiji. Tožila pa sta tudi sodnike, ki so podprli njihovo odločitev.

Kot so na enem od zaslišanju februarja letos pojasnili zdravniki, za otroka, ki je bil v polvegetativnem stanju, namreč “ni bilo upanja”. Odvetniki, ki so predstavljali bolnišnico, pa so morebitno pot na zdravljenje v tujino označili za “nehumano”. Britanska sodišča so naposled sprejela argumente zdravnikov.

Novici o smrti Alfieja se je med drugim odzvala tudi liverpoolska bolnišnica, kjer se je malček doslej zdravil. “V tej izjemni stiski želimo družini izraziti iskreno sočutje in sožalje,” je zapisala na svoji spletni strani. Ob tem je pozvala tudi k spoštovanju zasebnosti družine in osebja bolnišnice.

Starša sta namreč vodila javno medijsko kampanjo, da bi sinu zagotovila alternativno zdravljenje v tujini. Bolnišnica in njeno osebje pa so nato postali tarče njunih podpornikov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine