1.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

Po premiku urinih kazalcev smo znova v zimskem času

Piše: C. R., STA

Urine kazalce smo danes ob 3. uri premaknili za eno uro nazaj. S tem smo, kljub razpravi o ukinitvi premikanja ure, ki se je začela že leta 2018, znova prešli na zimski čas. Na poletni čas se bomo vrnili zadnjo nedeljo v marcu, urine kazalce pa bomo po podatkih Evropske komisije prestavljali še vsaj do leta 2026.

Prvi premik ure so izvedli v Avstriji in Nemčiji po 2. svetovni vojni. V Sloveniji pa urine kazalce premikamo od leta 1983, leta 2006 je bila sprejeta dokončna odločitev, da jih vsako zadnjo nedeljo v oktobru premaknemo za eno uro nazaj in vsako zadnjo nedeljo v marcu za eno uro naprej.

V Sloveniji je standardni čas centralno evropski čas, ki ustreza zimskemu. Če bi ukinili sezonsko premikanje ure na poletni čas, bi v naši državi tako skozi celo leto na podlagi zakona o računanju časa obveljal standardni zimski čas. Javno posvetovanje, ki ga je Bruselj organiziral v letu 2018, pa je pokazalo, da smo Slovenci bolj naklonjeni poletnemu času, prav tako Portugalci, Ciprčani in Poljaki. Za zimskega pa so se večinsko izrekli Finci, Danci in Nizozemci.

Evropska komisija je predlog za ukinitev premikanja ure od leta 2021 sicer podala že leta 2019, odločitev o času uveljavitve pa prepustila državam članicam. Leta 2018 pa je predlog sprožilo tudi javno posvetovanje na ravni EU, v katerem je sodelovalo 4,6 milijona evropskih državljanov. Kar 84 odstotkov udeležencev je ukinitev premikanja ure podprlo. Tudi slovenska vlada je predlog podprla novembra 2018.

Marsikje po svetu so poletni čas tudi opustili in ure ne prestavljajo več, v Evropski uniji pa bomo uro, kot kaže, premikali vsaj še naslednjih nekaj let, saj je Evropska komisija v uradnem listu EU objavila časovni razpored poletnega časa za obdobje do leta 2026.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine