4.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Po epidemiji manj avtomobilov ter več pešačenja in kolesarjenja – ne upoštevajoč kolesarskih mitingov pred parlamentom…

Po odpravi ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa bi se v Sloveniji lahko nekatere mobilnostne navade spremenile, je pokazala raziskava Avto-moto zveze Slovenije (AMZS). 14 odstotkov anketirancev napoveduje, da bodo manj uporabljali avtomobil, 18 odstotkov, da bodo pogosteje na kolesu, 20 odstotkov pa, da bodo več hodili.

 

Kot je pokazala raziskava Koronamobilnost, 43 odstotkov vprašanih v epidemiji ni odhajalo od doma, pet dni na teden pa jih je dom zapuščalo 31 odstotkov. 40 odstotkov jih je šlo od doma zaradi sprehoda ali rekreacije vse dni v tednu.

Na vprašanje, ali jih moti, da je bila zaradi epidemije omejena njihova mobilnost, jih je 34 odstotkov odgovorilo pritrdilno, 25 odstotkov, da jih zelo moti, 27 odstotkov pa, da jih ne moti. 14 odstotkov jih je medtem ocenilo, da njihova mobilnost ni omejena.

Za nakupe je medtem dom en dan v tednu zapustilo 55 odstotkov, dva dneva v tednu 20 odstotkov, tri dni v tednu pa 10 odstotkov anketirancev.

62 odstotkov vprašanih je razkrilo, da v teh razmerah manj uporabljajo avtomobil, 24 odstotkov, da ga uporabljajo enako, sedem, da ga zdaj ne uporabljajo, štirje, da ga tudi doslej niso uporabljali, in trije, da ga zdaj uporabljajo pogosteje. Po odpravi ukrepov bo avtomobil enako kot pred epidemijo uporabljalo 74 odstotkov anketirancev, manj 14 odstotkov, pogosteje pa 12 odstotkov.

Tudi javni prevoz bo tako kot pred epidemijo uporabljalo 76 odstotkov vprašanih, manj 21 odstotkov, pogosteje pa trije odstotki.

Po odpravi ukrepov jih bo tako pogosto kot pred tem kolo uporabljalo 78 odstotkov, manj štiri odstotke, pogosteje pa 18 odstotkov.

Prav tako jih bo 76 odstotkov hodilo enako kot pred epidemijo, 20 odstotkov več kot pred uveljavitvijo ukrepov, štirje odstotki pa manj kot pred izbruhom virusa.

AMZS je sodelujoče v raziskavi povprašala tudi o uporabi letal po epidemiji. 76 odstotkov anketirancev pričakuje, da bodo leteli enako, kot so pred krizo, 22 odstotkov, da bodo leteli manj, dva odstotka pa, da bodo leteli več.

“Nekateri rezultati ankete niso presenetljivi, nekateri pa nakazujejo, da bomo morda po odpravi ukrepov spremenili nekatere naše mobilnostne navade,” je rezultate pospremil odgovorni urednik AMZS Motorevije Blaž Poženel.

AMZS je anketo opravila v obdobju od 30. aprila do 17. maja 2020, števila anketirancev pa ni navedla.

Zadnje novice

Sorodne vsebine