7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Plovilo SpaceX se je uspešno ločilo od ISS in se vrača proti Zemlji

Vesoljsko plovilo podjetja SpaceX, ki so ga v soboto izstrelili iz vesoljskega centra na Floridi in je nato v nedeljo uspešno pristalo na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), se je danes od nje prav tako uspešno ločilo in se začelo vračati proti Zemlji.

“Ločitev potrjena,” so prek Twitterja sporočili pri SpaceX. Ta je sicer veljala za eno izmen najbolj kočljivih faz celotne misije komercialnega plovila, ki je tokrat potovalo še brez posadke.

Da je vse potekalo v skladu z načrti, so potrdili tudi pri ameriški vesoljski agenciji Nasa. Plovilo bo predvidoma okoli pet ur potovalo skozi ozračje in nato s pomočjo padal pristalo v Atlantiku. Od tam ga bodo na kopno potegnile ladje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nasa je projekt označila za prelomnico v zgodovini vesoljskih poletov, v podjetju SpaceX pa so izpostavljali, da gre za prvo komercialno plovilo, ki je namenjeno človeški posadki.

Tokratno vesoljsko potovanje je namreč del priprav za prihodnje polete s posadko, ki jih SpaceX pripravlja v sodelovanju z Naso. S tem programom se želijo ZDA znebiti odvisnosti od Rusije pri potovanjih na ISS.

Vesoljska kapsula je v nedeljo po približno 27 urah poleta pristala na ISS. Tokrat je z njim potovala le lutka, poimenovana Ripley.

Potem ko je Nasa julija 2011 opustila svoj program, so njeni astronavti potovali na ISS z ruskimi raketami sojuz. Te so zaenkrat edine, ki so sposobne prevoza ljudi na ISS.

Da bi pridobila še druge možnosti, je ameriška vesoljska agencija leta 2014 sklenila sodelovanje s podjetjema SpaceX in Boeing, da skupaj razvijajo polete s posadko. Boeing bo svojo kapsulo Starliner preizkusil predvidoma aprila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podjetje SpaceX izumitelja in lastnika tovarne električnih avtomobilov Tesla Elona Muska je lani opravilo uspešno izstrelitev rakete z avtomobilom in lutko, imenovano Starman.

Zadnje novice

Sorodne vsebine