-2.2 C
Ljubljana
sobota, 29 januarja, 2022

Plemkinja, ki je postala prijateljica ubogih in zavetnica Frančiškovega svetnega reda

Piše: Blagovest.si

November je čas, ko pomoč ubogim izpostavljamo nekoliko bolj. Imamo teden zaporov, teden Karitas, pa tudi svetovni dan ubogih, ki smo ga letos obeleževali na predzadnjo nedeljo v cerkvenem letu, torej 14. novembra. 

Med svetniki, ki so se še posebej odlikovali v pomoči ubogim, velja omeniti plemkinjo sv. Elizabeto Ogrsko. Rodila se je leta 1207 madžarskemu kralju Andreju II. (verjetno na Madžarskem) in materi Gertrudi, ki je imela obsežno zemljiško posest na naših tleh s sedežem v Kamniku. Že štiriletno so jo zaročili s sinom turinškega deželnega kneza, Ludvikom IV., in jo poslali na dvor v Turingijo. Ko je bila stara štirinajst let, so priredili razkošno svatbo. Zgodilo se je nekaj na videz nemogočega: zakon je bil nadvse srečen. V nekaj letih je Elizabeta podarila življenje trem otrokom. Najmlajšega, rojenega leta 1227, oče ni več doživel. Ludvik IV. je namreč umrl 11. septembra 1227 v začetku križarske vojne pod cesarjem Friderikom II. v Otrantu v Apuliji.

V teh kratkih šestih letih zakona z Ludvikom IV. je Elizabeta vso svojo pozornost in ljubezen posvečala družini in najrevnejšim v družbi. Skrbela je za pomoči potrebne. Pred vsemi napadi plemstva, ki jim je bila izpostavljena zaradi svojega popolnoma nedvornega obnašanja, jo je branil njen globoko verni in po srcu dobri mož Ludvik.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine