11.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Platforma NEO, ki omogoča tudi upravljanje TV-vsebin z glasom, ima že več kot 100.000 uporabnikov

Piše: C. R.

Ljubljana, 15. april – Dve leti in pol po tem, ko je Telekom Slovenije postavil nov razvojni mejnik in med prvimi na svetu predstavil rešitev, s pomočjo katere lahko TV-gledalci vsebine namesto s klasičnim daljinskim upravljalnikom upravljajo z glasom in to v slovenskem jeziku, lahko rečemo, da Slovenci sodobne tehnološke rešitve odlično sprejemamo. V Telekomu Slovenije so namreč v teh dneh uporabo platforme NEO omogočili že 100.000-emu uporabniku, pri tem pa je glasovno upravljanje vsebin vedno bolj priljubljeno, kar kaže na to, da se uporabniške navade v slovenskih domovih spreminjajo. Tako so uporabniki marca letos uporabili kar 8,6 milijona glasovnih ukazov (od tega 185.00 različnih), v povprečju pa izrečejo 126 glasovnih ukazov mesečno.

»Glasovno upravljanje vsebin je trend, ki se vedno hitreje razvija. Uporabnikom smo ponudili hiter in enostaven vmesnik z bližnjicami do sklopov programov in sistemom priporočil, ki ga nenehno nadgrajujemo, in kjer sta ključni vedno večja personalizacija in možnost izbire profilov med družinskimi člani, kar je med uporabniki zelo dobro sprejeto. Pri tem NEO vedno bolj postaja središče doma, saj poleg upravljanja TV-vsebin omogoča tudi enostavno upravljanje naprav pametnega doma in možnost igranja vodilnih iger, za kar uporabnik potrebujejo le plošček. NEO se nenehno razvija in prilagaja uporabnikom, zato smo ponosni, da ga tudi uporabniki prepoznavajo kot platformo, ki jim zagotavlja najboljšo TV-izkušnjo,« pravi Simon Slonjšak, direktor razvoja poslovanja množični trg v Telekomu Slovenije.

Kaj Slovenci z glasovnimi ukazi najpogosteje iščemo?

Med tistimi, ki so glasovno upravljanje osvojili takoj in brez kakršnihkoli težav, so bili otroci, ki sodobne tehnologije osvajajo intuitivno in marsikdaj hitreje kot starši. Nenazadnje to dokazuje tudi statistika govornega iskanja po vsebinah, med katerimi še posebej izstopajo risanke. Med najpogosteje iskanimi vsebinami so namreč Tačke na patrulji, Barbie, Pujsa Pepa ter Maša in medved, ki jih otroci najdejo v Otroškem parku in ki je zasnovan tako, da lahko starši otroku omogočijo le ogled tistih vsebin, ki so primerne starosti otroka.

Skupno je bilo doslej v dveh letih in pol zabeleženih preko 115 milijonov glasovnih ukazov. V letošnjem marcu so uporabniki uporabili 8,6 milijona ukazov, kar je povprečno 280.000 na dan oz. skoraj 12.000 na uro in 200 na minuto; v popoldanskem in večernem času pa število dosega tudi do 1000 ukazov na minuto.

Sicer se več kot polovica vseh glasovnih poizvedb nanaša na menjavo programa (izgovorjeno ime programa), dobro tretjino pa predstavljajo konkretne vsebinske poizvedbe, in sicer iskanje filmov, serij, igralcev, videotek, aplikacij in podobno. Ostalo predstavljajo t. i. tehnični ukazi, s katerimi uporabniki oddajo posnamejo, zamenjajo profil, zvišajo oz. zmanjšajo zvok, upravljajo pametni dom ali pa izgovorijo konkretno zaporedno številko programskega mesta.

V Telekomu Slovenije so sicer aprila lani prešli na lastno rešitev prepoznavanja glasovnih ukazov, ki je bila razvita v Sloveniji, s čimer so nadgradili rezultate razpoznave slovenskega govora, tako da ta v platformi NEO delujejo odlično. Z dodatnimi tehničnimi rešitvami uporabo glasovnega upravljanja vseskozi tudi lajšajo, tako da so pred kratkim grafični prikaz pri glasovnem upravljanju oz. iskanju vsebin posodobili na način, da uporabnika med drugim opozori, če je jakost njegovega glasu previsoka ali prenizka; prav tako uporabnik prejme nasvet, naj za boljšo prepoznavo glasu daljinec približa ali oddalji od obraza.

NEO vključuje tudi nekaj poljudnih ukazov, med katerimi uporabniki največkrat uporabijo »Dolgčas mi je«, »Zebe me« ali pa »Ambient morje« in »Ambient ribe«.

Vir: www.telekom.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine