24.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Planinska zveza opozarja: V gore ustrezno pripravljeni in opremljeni

V prihodnjih dneh in vse do konca avgusta je pričakovati vrhunec poletne planinske sezone. Ob dobrem obisku planinskih koč v Planinski zvezi Slovenije (PZS) opozarjajo, naj si vsak planinec izbere turo, za katero je ustrezno psihofizično pripravljen in ima zanjo ustrezno opremo, ki jo zna uporabljati.

 

Pred odhodom v gore naj obiskovalci preverijo vremensko napoved, stanje planinskih poti in odprtost planinskih koč, priporočljiva pa je tudi rezervacija prenočišča in uporaba lastne posteljnine, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Sicer pa v PZS ugotavljajo, da je bila prva polovica poletne sezone uspešna, pri čemer oskrbniki opažajo vse večji obisk tujcev.

Po zadnjih podatkih slovenske gore letno obišče 1,7 milijona obiskovalcev, ki jim je na voljo 180 planinskih koč, zavetišč in bivakov s skoraj 7400 ležišči in več kot 10.000 sedišči. Po besedah strokovnega sodelavca PZS Dušana Prašnikarja je prva polovica planinske sezone do konca julija primerljiva z večletnim povprečjem. V začetku poletja je bil obisk planinskih koč zaradi nestabilnega in neugodnega vremena dokaj slab, zadnji tedni pa kažejo precej boljšo podobo, tako da bo ob nadaljevanju lepega vremena že moč govoriti o zelo dobri planinski sezoni.

Nekatere planinske koče v Julijskih Alpah že zdaj beležijo izjemno dobre rezultate. Tudi sredogorske in nižje ležeče planinske koče postajajo zanimive za tuje turiste in beležijo rahel porast tujih gostov. Delež tujcev, ki so do zdaj prenočili v kočah okoli Triglava, se giblje okoli 70 odstotkov. V gore se odpravi tudi vse več turistov, ki sicer tja ne zahajajo redno, opažajo v planinski zvezi.

Da bi se izognili preveliki obremenitvi Triglavskega pogorja v poletnih mesecih, se planinska organizacija sicer že leta trudi razpršiti obisk na vsa gorska in hribovita območja v Sloveniji ter spodbuja obiskovanje tudi zunaj glavne poletne planinske sezone.

Prav tako k razbremenitvi najbolj obiskanih vrhov v Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alpah prispeva razvoj novih planinskih dejavnosti, kot sta športno plezanje in turno kolesarstvo. Svojevrstno povabilo za prenočevanje v planinskih kočah sta tudi Slovenska planinska pot ter Slovenska turnokolesarska pot, še ugotavljajo v PZS.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine