0.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

(PISMO BRALCA) Zaton Zahoda

Piše: Franc Bešter

Tak je naslov znanega Spenglerjevega dela z začetka 20. stoletja. Po njegovih tezah vsaka civilizacija doživlja svoj začetek, vzpon, kulminacijo in propad, česar ni pisal na pamet, ampak na osnovi preučevanja nekdanjih, že izginulih kultur. Ali čaka podobna usoda tudi našo (Zahod)?

Mnoga znamenja na do kraja dekadentnem Zahodu kažejo na to, saj so v mnogočem podobna, celo identična dogajanju ob zatonu rimskega imperija: hedonizem, razpadanje družin, pomehkuženost, izginjanje vere, nizka nataliteta, razvajena mladina, vdori barbarov in nesposobnost političnih elit, da bi se jim upirala, državljanske vojne med cesarji… . Vse te simptome propada lahko opazujemo na vsakem koraku, zadnja leta, pravzaprav zadnja desetletja, pa je na pohodu še nekaj, kar bo civilizacijo vedno bolj ogrožalo: kriza okolja, naravne nesreče. Že lep čas namreč ta (industrijska) kultura naravo prekomerno izčrpava in onesnažuje, in to je zadnja desetletja postala značilnost vseh držav sveta, ne le Zahoda. Vzrok je v znanstveno-tehnični revoluciji, pri kateri gre za zadnjo revolucijo v razvoju orodij, in ki povzroča to uničevanje narave, ki je z globalizacijo to uničevanje razširila na ves svet. Ta tehnična civilizacija, tako razširjena, pa ne bo več mogla prav dolgo nadaljevati po tej poti, izvajati tega pritiska na naravo, na ves planet, saj se že danes pojavljajo problemi s surovinami in energijo, problemi zaradi onesnaževanja (npr. s plastiko), nesreče zaradi podnebnih sprememb bodo vedno hujše… . Vedno večjo nevarnost za civilizacijo bodo predstavljali milijoni migrantov, ki bodo vedno bolj pritiskali na meje zahodnega sveta. Vzrokov za to je več, a osebno vidim dva glavna: suša (pomanjkanje vode), posledično pomanjkanje hrane na vedno večjih območjih Afrike in Azije, in veliko višja razvitost (blaginja) v državah Evrope, v ZDA, kar vse mnogi doživljajo kot »obljubljeno deželo«. Kot pra-vzrok za oboje pa vidim ravno v Orodjih (revolucija v njihovem razvoju), do nje je namreč prišlo v Evropi (in delno še v ZDA), zato je ta del sveta dolgo užival velike prednosti pred drugimi, tudi zato je danes svet razdeljen na bogati sever in revni jug. Vendar, nevarnost za civilizacijo je prišla tudi »od znotraj«, od levičarjev, ki imajo namen uničiti njene tradicije in dosežke, da bi potem na teh ruševinah lahko gradili »novi svetovni red«, in v ta namen migrante tako rekoč vabijo. Pri levičarjih gre za ateiste, v ateizem pa je množice zapeljal duh racionalizma in materializma, ki sta posledica znanstveno-tehničnega razvoja, se pravi razvoja Orodij. Tako lahko zaključimo, da so Orodja, ki so omogočila vzpon te civilizacije in njeno prevlado v svetu, že začela povzročati tudi njeno propadanje.

Moderna doba se zaradi tega vsekakor izteka, nujnost neke nove dobe trka na vrata, a ona bo nujno zahtevala radikalne obrate v načinu mišljenja in življenja. Krize, katastrofe, naravne nesreče, vojne, spopadi, prevrati… – vse to bo neizbežno prihajalo, a ravno to bo množice vzpodbudilo k globinskim preobrazbam.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine