9.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Pešpot med Piranom in Fieso znova odprta

Občina Piran je danes zaključila sanacijo klifa in sprehajalne poti med Piranom in Fieso. Sprehajalna pot, ki slovi po svoji slikovitosti in veduti, je tako ponovno odprta za obiskovalce, so sporočili z občine.

 

Sanacija, ki se je začela v začetku julija, je obsegala čiščenje brežine klifa z odstranjevanjem previsnih in nevarnih kosov peščenjaka ter vzdrževalna dela na sprehajalni poti in razgledni ploščadi. V občini so napovedali, da bodo izvedli še popravilo poškodovanih delov zaščitne kovinske ograje.

Strošek sanacije je dosegel 133.000 evrov plus DDV. To so izvedli z materiali, ki so enaki sedanjim, po možnosti z obstoječimi kamni oziroma bloki iz lokalnega peščenjaka. Delavci podjetja Rafael iz Sevnice so obnovili sprehajalno pot, čiščenja skal in vsa ostala višinska dela pa je izvedlo podjetje Kaskader, ki je s klifa odstranilo približno 100 kubičnih metrov potencialno nevarnega kamenja in skal.

Občina je sprehajalno pot po obilnem februarskem deževju in posledično močnem krušenju številnih kamnov in skal zaprla na zahtevo civilne zaščite. Takrat je namreč s klifa padlo okoli 15 kubičnih metrov skalovja. Intenzivno preperevanje ter nepredvidljivo padanje kamenja je po sanaciji sicer omejeno, a pot zaradi naravnih procesov in vplivov okolja ne bo nikoli povsem varna, so opozorili v občini.

Zadnje novice

Sorodne vsebine