6.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Pariški avtosalon odpira vrata obiskovalcem

Pariški avtosalon, ki ga je v minulih dneh že lahko obiskala strokovna javnost, bo danes svoja vrata odprl še za druge obiskovalce. Na letošnjem avtosalonu bodo v ospredju električni avtomobili ter pametne tehnologije za izboljšanje povezljivosti in avtonomno vožnjo.

Proizvajalci se po navedbah francoske tiskovne agencije AFP zavedajo, da bo njihov prihodnji razvoj močno zaznamovalo sodelovanje s strokovnjaki s področja informacijsko-komunikacijskih tehnologij, ki pomembno vlogo igrajo že pri ustvarjanju rešitev za povezljivost običajnih vozil.

Veliko izzivov prinaša tudi elektrificirana mobilnost, s katero želijo vlade nasloviti problematiko škodljivih izpustov. Hitrost prilagajanja električni prihodnosti se razlikuje od proizvajalca do proizvajalca, analitiki pa menijo, da številni kljub trudu inovirajo prepočasi. Govora bo po pričakovanjih tudi o deljenju prevoza, zaradi katerega je lastništvo avtomobila vse redkeje nuja.

Med zvezdami letošnjega salona bosta Mercedes-Benz in Audi, ki sta končno predstavila vsak svoj povsem električni avtomobil. Analitiki ocenjujejo, da bosta novosti utišala številne dvomljivce, ki ne verjamejo v vzdržljivost in kakovost akumulatorjev za električna vozila.

Med pomembnejšimi novostmi, ki se predstavljajo na sejmu, so tudi nova generacija BMW-jeve serije 3, novi BMW X8 in Citroen C5 aircross, premijska znamka skupine PSA DS Automobiles pa je za salon pripravila naslednika svojega najmanjšega modela DS3, ki je kot DS3 crossback postal križanec.

Med korejskimi znamkami se je za najmočnejšo udeležbo odločila Kia, ki je v Pariz med drugim pripeljala najmočnejšo različico novega ceeda, ceeda GT. Ljubitelje superšportnikov medtem med drugim pričakujeta Ferrarijevi sodobni interpretaciji legendarne barchette, monza SP1 in SP2.

Ob odprtju avtosalona je bilo po navedbah Guardiana čutiti tudi zaskrbljenost zaradi možnih posledic brexita. Toyota je napovedala, da bo morala v primeru neuspešnega dogovarjanja med Veliko Britanijo in EU prekiniti s proizvodnjo na Otoku, BMW pa v tem primeru načrtuje selitev proizvodnje minijev na Nizozemsko.

Negotove so tudi napovedi vodilnih v družbah Jaguar Land Rover, Peugeot in Daimler. Kot so poudarili, bodo v primeru “omejenega pretoka ljudi in blaga prisiljeni sprejeti ustrezne ukrepe”.

Salon bo odprt do prihodnje nedelje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine