9.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Papež Frančišek se je zahvalil gasilcem, ki so gasili Notre-Dame

Papež Frančišek se je danes v imenu celotne Katoliške cerkve zahvalil gasilcem, ki so tvegali svoja življenja, da bi rešili gorečo katedralo Notre-Dame v Parizu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

“Hvaležnost celotne Cerkve gre vsem, ki so storili vse, kar so lahko, celo tvegali svoja življenja, da bi rešili baziliko,” je danes na splošni avdienci v Vatikanu dejal papež.

Vsem Parižanom in Francozom je sporočil, da je ob požaru občutil veliko bolečino in da se čuti zelo blizu z njimi.

Papež Frančišek je že v torek ob uničujočem požaru v katedrali Notre-Dame v Parizu izrazil solidarnost s Francijo in po telefonu govoril s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Vatikan je ponudil tudi pomoč strokovnjakov pri obnovi Cerkve.

Danes bo sicer francoska vlada svojo sejo v celoti posvetila razpravi o posledicah požara, ki je v ponedeljek zajel znamenito pariško katedralo, pogasili pa so ga šele v torek dopoldne. Po prvem ogledu v torek so ocenili, da se splošna konstrukcija stavbe dobro drži, a so odkrili tudi nekaj šibkih točk, predvsem pri severni prečni ladji. Te so že zavarovali. Požar je uničil streho in nekatere druge dele stavbe, med njimi stolpič.

Ob 18.50, ko je v ponedeljek izbruhnil požar, pa bodo v znak solidarnosti s pariško škofijo zazvonili zvonovi vseh katedral v državi, je sporočila francoska škofovska konferenca.

Zadnje novice

Sorodne vsebine