21.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

Papež Frančišek apostolsko potovanje začenja v pravoslavni Bolgariji

Papež Frančišek bo danes začel apostolsko potovanje v pravoslavni Bolgariji in Severni Makedoniji, kjer je le peščica prebivalcev katoličanov. Potovanje začenja v Sofiji, kjer se bo danes sešel z najvišjimi predstavniki države in voditeljem bolgarske pravoslavne cerkve, patriarhom Neofitom. V ponedeljek bo obiskal tudi t. i. begunsko taborišče.

Papeža, ki bo v Bolgariji prvič po obisku Janeza Pavla II. leta 2002, bosta ob prihodu v Sofijo pričakala predsednik države Rumen Radev in premier Bojko Borisov. Sledil bo nagovor politikom in diplomatom. Frančišek se bo nato sešel z voditeljem bolgarske pravoslavne cerkve, patriarhom Neofitom, in njenim najvišjim upravnim telesom, svetim sinodom.

Zatem ima predvideno zasebno molitev pred prestolom sv. Cirila in Metoda v pravoslavni stolnici Aleksandra Nevskega, popoldne pa bo na Trgu kneza Aleksandra I. v središču Sofije daroval mašo na prostem, na kateri pričakujejo množice.

Na usodo beguncev (večinoma gre v resnici za ekonomske migrante) bo papež opozoril v ponedeljek zjutraj, ko bo obiskal begunsko taborišče v Sofiji. Iz bolgarske prestolnice bo nato odpotoval v 170 kilometrov oddaljeno mesto Rakovski, kjer živi najvišji odstotek katoličanov v Bolgariji. Tam bo obhajal mašo, kosil z bolgarskimi katoliškimi škofi in se srečal s katoliškimi verniki. Ob koncu obiska bo na sofijskem Trgu neodvisnosti vodil še ekumensko molitev za mir. Tudi v Severni Makedoniji, kamor bo dopotoval v torek, papeža čaka bogat program.

Papež si je za enega izmed osrednjih ciljev svojega pontifikata postavil ekumenski in medverski dialog, kar namerava znova izkazati med tokratnim obiskom v dveh pravoslavnih državah. V Bolgariji je zgolj odstotek prebivalcev katoličanov, enako v Severni Makedoniji, kjer je poleg večinskih pravoslavcev tudi okoli tretjina prebivalcev muslimanov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine