7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Pallay Punchu: skrivnosti sedembarvne gore, odkrite med pandemijo

Piše: Damian Ahlin                                             

Sredi neokrnjene turistične poti se nahaja eno od najbolj impresivnih naravnih čudes Latinske Amerike. S tem se je število raznobarvnih vrhov v perujskih Andih povečalo na tri.

Za tiste, ki so obiskali Cusco, je znak andskih oblačil, okrašenih z različnimi geometrijskimi vzorci, identiteta, ki ostane v očesni mrežnici. Nekateri od teh simbolov so abstraktni, drugi pa prikazujejo ljudi ali živali. Te risbe, ikone, motivi ali vzorci, ki jih krasijo, se v kečuanščini imenujejo pallay. Pallay izraža tudi temeljne koncepte andske filozofije, kot sta ayni -vzajemnost- in yanantin -dopolnjevanje-.

Kraj je postal znan v mesecu aprilu 2020 v popolni karanteni. Sredi aprila je domačin odšel nabirat zdravilno rastlino Sasawi za svoje starše na hrib Pallay Punchu. Presenečen nad lepoto kraja je začel fotografirati in snemati videoposnetke, jih objavil na Facebooku, ki so postali viralni, popotniki so začeli opazovati odkritje, agencije pa so jih začele vključevati v svoje oglede.

Domačini priporočajo uporabo Sasawija kot zdravilne rastline pri boleznih dihalnih poti. Lokalno prebivalstvo ga je uporabljalo za preprečevanje koronavirusa.

Gora Pallay Punchu de Apu T’acllo je ena od novih turističnih destinacij v Cuscu. Nahaja se več kot 194 kilometrov od mesta Cusco, na vrhu na 4.791 metrih nadmorske višine, in je velika gorska formacija, obarvana v različne odtenke zaradi kompleksne kombinacije mineralov.

Pobočja in vrh so odeti v različne barve, med drugim v rdečo, temno rožnato, vijolično, zeleno, in belo. S to novo destinacijo Peru dodaja tri barvite gore v regiji Cusco: sedembarvni Ausangate, Palccoyo in novinec Pallay Punchu. Vrhovi Pallay Punchu upravičujejo svoje ime: pončo, okrašen s palla, saj je ta pisani sektor Apu T’acllo, glavnega božanstva okrožja, videti natanko tako. Delo daje vtis, da je sveta gora svoje ogromno telo prekrila s pisanim pončem, ki so ga stkali v perujskih Andih.

Za obisk Apu T’acllo, kjer se nahaja to čudo, znano tudi kot gora Filuda de Colores, je treba priti do mesta Layo, glavnega mesta istoimenskega okrožja, ki leži na 4.000 metrih nadmorske višine.

Romanje k barvam

Layo je praktično nedotaknjen s strani mednarodnega turizma. Leži na obali impresivne lagune Langui-Layo, tamkajšnji prebivalci pa s ponosom ohranjajo svoje starodavne tradicije. Layo se ne odlikuje le po čudoviti pokrajini, temveč tudi po okusni kuhinji. Tam lahko uživate v slastnem mesu cuy, cevicheju iz postrvi ali kremnem siru, medtem ko opazujete neizmernost jezerskih voda.

Layo je od mesta Cusco oddaljen približno 4 ure vožnje z avtomobilom. Najprej se lahko pripeljete do mesta Sicuani -3.550 m nadmorske višine-, nato pa se z avtomobilom odpeljete do vasi Layo.

Od tam je več poti do barvitega sektorja Pallay Punchu. Nekatere so zelo zahtevne in bi jih morda morali imeti le zelo drzni pustolovci. V povprečju boste do razgledne točke hodili približno 2 uri na visoki nadmorski višini in v hrib. Po pohodu se morate pripraviti na občutek, da letite nad površjem drugega planeta. Obrobe Pallay Punchu                 -kremne, magentne, rjave- se širijo proti pečini in oblikujejo neverjetne vzorce. Na eni strani se razprostira polnost in temna voda ogromne lagune Langui-Layo. Na drugi strani je sredi dolin rdeče zemlje mogoče opaziti skrivnostne gore.

To območje se nahaja na nadmorski višini 4700 metrov, zato je priporočljivo, da najprej prispete v Cusco vsaj dva dni prej, da se udomačite. Pomembno je, da pijete veliko tekočine in se izogibate alkoholu, kavi in cigaretam. Višinska bolezen je lahko neprijetna.

Vir: www.infobae.com

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine