24.8 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Otroci pred puberteto so vzdržljivi kot vrhunski športniki

Otroci pred puberteto skačejo, tečejo in počnejo druge vragolije, starši pa jim v tem obdobju komaj sledijo. Francoska študija je dokazala, kar so odrasli slutili že dolgo. Osem do 12-letni fantje so tako vzdržljivi kot vrhunski športniki.

Kot so dokazali francoski znanstveniki z univerze Clement Ferrand, imajo otroci v tem obdobju mišice, ki so izredno odporne na vse obremenitve in se zato le počasi utrudijo, za nameček pa imajo mišice, ki se po vsaki dejavnosti izredno hitro regenerirajo in prav to jim da vzdržljivost, primerljivo z najbolj trenirano skupino ljudi na svetu, poroča strokovna revija “Frontiers in Physiology”.

V raziskavi so francoski strokovnjaki primerjali srčni utrip, porabo kisika in laktate pri otrocih, odraslih in vrhunskih športnikih. Vrednosti, izmerjene pri otrocih, ki se ne ukvarjajo s športom, so bile daleč nad vrednostmi odraslih in povsem primerljive s treniranimi športniki.

“Odkrili smo, da otroško telo pod obremenitvijo dobro izrabi presnovo za aerobni prag, zato se pod obremenitvijo kasneje utrudijo,” so zapisali znanstveniki in dodaja, da otroško telo posebej dobro izkoristi kisik v krvi za pridobivanje energije, ko so tukaj dosežene mejne vrednosti, pa telo začne bolj učinkovito koristiti glukozo, ki je podlaga za večjo moč.

“Za nameček je regeneracija izredno hitra, celo hitrejša, kot pri treniranih odraslih. Tudi srčni utrip se umiri veliko hitreje,” še piše v omenjeni strokovni reviji. In prav to je razlaga, zakaj se otroci lahko igrajo in igrajo, medtem ko so starši že zdavnaj utrujeni.

Zadnje novice

Sorodne vsebine