22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Odprtje fotografske razstave »Svetloba onkraj podaljšanih senc«

Piše: L. B.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je včeraj udeležil odprtja fotografske razstave z naslovom »Svetloba onkraj podaljšanih senc« dddr. Evgena Bavčarja.

Razstavljenih je dvajset fotografij slepega fotografa, tudi fotografije njegovega rojstnega kraja Vipavske doline. Njegove konceptualne fotografije imajo plemenita sporočila o veličini spoštovanja slehernega življenja.

Evgen Bavčar je filozof in fotograf, ki ima že več kot 80 samostojnih razstav po vsem svetu. Konceptualni umetnik je prav tako dragocen premišljevalec zgodovine Evrope in evropske prihodnosti. Predsednik Pahor ga je povabil na posvet »Slovenija 2030 – o prihodnosti Evropske unije in Slovenije v njej«, ki ga je priredil leta 2017, leta 2016 pa se je udeležil podelitve nagrade Državljan Evrope, ki jo je sam tudi prejel.

Na pobudo dddr. Evgena Bavčarja je aprila 2015 predsednik republike v Vili Podrožnik odkril doprsni kip Roberta Kollmanna, ki je vilo z oporoko podaril slepim in slabovidnim.

Spodaj objavljamo govor predsednika republike:

»Spoštovani dddr. Evgen Bavčar,

visoki gostje,

gospe in gospodje.

V letošnjem letu praznujemo 30. obletnico samostojnosti naše države in se še posebej spominjamo trenutkov, ko smo Slovenci resnično stopili skupaj. Občudujemo narodno enotnost, ki je botrovala ustanovitvi naše lastne države. Slovenija je postala samostojna država, ker smo mi to takrat hoteli. In hoteli smo skupaj.

Ob tem pa je treba posebej spomniti tudi na delovanje izjemnih posameznikov v tistem času. Dddr. Evgenu Bavčarju nismo hvaležni le za njegovo umetnost, seveda najprej in predvsem, ampak tudi za njegov velik osebni prispevek pri osamosvajanju in prepoznavnosti naše države v svetu.

Naj spomnim, da je dddr. Bavčar v vlogi prvega predsednika konference za Francijo sodeloval pri ustanavljanju Svetovnega slovenskega kongresa in je Slovenijo obveščal o prizadevanjih slovenskega slikarja Zorana Mušiča, da bi na ta način vplival na takratnega francoskega predsednika Françoisa Mitteranda. Njegovo prijateljstvo s pisateljem Milanom Kundero je ‘rodilo’ izjemno pomemben članek »Rešite Slovenijo«, ki je bil objavljen v Le Mondu in je odmeval po vsem svetu, v najbolj kritičnem času za Slovenijo. Njegovo delovanje je imelo velikanske zasluge, da so Francija in nato še mnoge druge države priznale Slovenijo.

Dddr. Bavčar je bil pravzaprav že takrat eden najpomembnejših slovenskih diplomatov. Vedno znova nas navdihuje z jasno mislijo in izbranimi besedami, s pogumom, voljo in iskanjem tistega, kar nam je skupno. Ostaja eden najpomembnejših ambasadorjev slovenske kulture v svetu in je v pravem pomenu besede Državljan Evrope.

Spoštovani gospe in gospodje,

počaščen sem, da lahko danes otvorim to razstavo in sem tukaj z vami.

Vam, spoštovani dddr. Evgen Bavčar, pa se želim v imenu države in, kolikor mi položaj to omogoča, v imenu vseh naših ljudi zahvaliti za vaše plemenito delo, ki ga opravljate kot poslanstvo. Hvala, da to delite z nami.

Iskrene čestitke ob otvoritvi razstave in srečno!«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine