12.7 C
Ljubljana
sobota, 25 marca, 2023

Obilne padavine povzročale težave v Sloveniji, pa tudi drugod po Evropi

Zaradi obilnih padavin so konec tedna predvsem v zahodni Sloveniji reke prestopile bregove in marsikje ogrožale objekte. Voda je zalival kletne prostore, zaradi poplavljenih cestišč in plazov je bilo zaprtih več cest. Najhuje je bilo na območju Ilirske Bistrice. Vremenske ujme pa so težave povzročale tudi v soseščini Slovenije.

 

Po podatkih Agencije RS za okolje je na zahodu Slovenije ta konec tedna zapadlo več kot 300 litrov padavin na kvadratni meter. Obilne padavine so minulo noč povzročale težave predvsem na območju Ilirske Bistrice. Meteorna voda je med drugim v naseljih Jasen, Vrbovo in Vrbica ogrožala stanovanjske hiše.

Nočne ure so bile naporne tudi za prebivalce vasi Novokračine ob slovensko-hrvaški državni meji, kjer so bregove prestopili Sušečki potok, ki teče skozi vas, in ostali štirje potoki na tem območju. Na polju pod vasjo Novokračine je prišlo do ojezeritve, domačini pa so povedali, da se je verjetno zamašil požiralnik vode na robu polja.

Narasla voda je ogrožala in poplavljala stanovanjske objekte tudi na območju Postojne, Pivke, Divače, prav tako na območju občin Hrpelje-Kozina in Cerknica ter na Obali. Na območju pogostih poplav je poplavila tudi Vipava.

Dramatični posnetki posledic obilnih padavin v soboto in ponoči prihajajo tudi z območja hrvaške Istre. Kot so sporočili meteorologi, je v soboto v Istri padlo za polovico več padavin, kot jih običajno zabeležijo v februarju. Močno so narasle reke Raša in Mirna.

Precej dramatično je bilo na območju pazinske jame, ki se je zamašila, voda v okolici pa je nato začela hitro naraščati.

Neurja in močan jugo so sicer povzročali težave vzdolž celotne hrvaške obale. Več ladijskih in trajektnih povezav je bilo prekinjenih oz. so imeli precej težav. Iz Dubrovnika so poročali, da je jugo v tamkajšnjo luko prignal velike količine smeti in plastičnih odpadkov.

Na Hrvaškem povzroča težave tudi nagla odjuga. Kot je poročal hrvaški poratal Index, se je Sava v Zagrebu že razlila iz struge. Gladina je narasla kar za pet metrov, bojijo pa se še dodatnega vodnega vala, ki bo prišel iz Slovenije. Poplav se bojijo tudi na območju Karlovca in v Gorskem Kotarju.

Še huje je v osrednji BiH, kjer so na območju Zenice razglasili izredno stanje. Zaradi padavin konec tedna in odjuge – temperature presegle 10 stopinj Celzija in povzročile naglo taljenje snega, ki ga je bilo na tem območju veliko – so močno narasli vodotoki in začeli poplavljati.

Gladina reke Bosne se je dvignila na 440 centimetrov in se razlila praktično po vsej svoji dolžini. Poplavilo je več deset hiš, iz katerih je morala civilna zaščita evakuirati ljudi. Kot je povedal župan Zenice Fuad Kasumović, je najhuje v naselju Tetovo, kjer je poplavilo okoli 20 hiš. V nekaterih je voda visoka kar meter in pol, je povedal za regionalno televizijo N1.

Močan dež je težave povzročal tudi v osrednjem in južnem delu Italije. V deželi Emilija-Romanja so reke prestopale bregove in poplavljale. V Benetkah se je morje dvignilo za več kot meter.

Iz zasnežene avtoceste čez brennerski prelaz pa so morali gasilci ponoči reševati ujete potnike v avtomobilih in avtobusih. Ker so morali avtocesto zaradi močnega sneženja zapreti, se je na italijanski strani naredila 16-kilometrska kolona. V koloni je bilo ujetih več tisoč ljudi, ki so morali noč preživeti v svojih avtomobilih, dokler niso avtoceste uspeli očistiti vsaj toliko, da so lahko sprostili promet proti Avstriji.

Največje težave so povzročala vozila brez ustrezne zimske opreme, dodatno pa je razmere poslabšal še snežni plaz, ki je zasul del avtoceste na avstrijski strani. K sreči tedaj na cesti ni bilo vozil in ni bil nihče poškodovan. Plaz so nato uspešno očistili.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine