19 C
Ljubljana
sreda, 22 maja, 2024

Ob obletnici odbora za varstvo človekovih pravic sprejem v predsedniški palači

Predsednik republike Borut Pahor bo danes v predsedniški palači gostil sprejem ob 30. obletnici ustanovitve odbora za varstvo človekovih pravic. Slavnostni govornik bo tedanji član kolegija odbora Igor Omerza.

 

Sprejem in obeležitev obletnice ustanovitve sodi v okvir prizadevanj za ohranitev zgodovinskega spomina na prelomne dogodke, ki so privedli do prvih demokratičnih volitev in odločitve o osamosvojitvi Slovenije. Odbor za varstvo človekovih pravic je dal neprecenljiv prispevek k demokratični in samostojni Sloveniji, so zapisali v predsednikovem uradu. Govornik na sprejemu bo Igor Omerza, ki je bil v tistem času direktor Mikro Ade in eden od najbolj aktivnih članov Odbora.

Odbor za varstvo človekovih pravic je vodil Igor Bavčar, ki trenutno prestaja petletno zaporno kazen in ga na današnji sprejem ne bo. Pahor se je namreč odločil, da ga na sprejem ne povabi, saj bi taka odločitev po njegovem mnenju naletela na zelo deljene odzive.

Odbor je bil ustanovljen 3. junija 1988, nekaj dni po aretaciji Janeza Janše in Ivana Borštnerja. Sprva se je imenoval Odbor za varstvo pravic Janeza Janše, preimenoval se je po aretacijah drugih obtoženih v procesu proti četverici, ki jim je sledil. Deloval je kot organizacija za varstvo pravic obtoženih v aferi JBTZ.

Po poročanju Radia Slovenija pa je Pahor poslal Bavčarju pisno zahvalo za vse, kar je storil leta 1988 za demokratične spremembe.

Po nekaterih virih je na današnji sprejem povabljen tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Informacijo še preverjamo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine