10.3 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Ob obletnicah filatelistični poklon borcu za severno mejo Franju Malgaju

Letos obeležujemo 125-letnico rojstva in 100-letnico smrti borca za severno mejo Franja Malgaja. Pošta Slovenije bo s petkom v uporabo dala priložnostno poštno znamko in ovitek prvega dne, na pošti 3230 Šentjur bo v petek v uporabi priložnostni žig prvega dne. Ob obletnicah so tudi na Koroškem pripravili priložnostni filatelistični sklop.

Franjo Malgaj se je rodil 10. novembra 1894 v Hruševcu pri Šentjurju, umrl pa je 6. maja leta 1919 pri Tolstem Vrhu blizu Raven na Koroškem.

“Malgaj je prvi slovenski častnik, ki je s svojo enoto leta 1918 prostovoljno prišel na Koroško, da bi koroške Slovence priključil matični domovini; torej to, kar je Rudolf Maister naredil v Mariboru, je Malgaj naredil na Koroškem. Po njegovi zaslugi je Mežiška dolina, ki danes šteje skoraj 26.500 prebivalcev, pripadla matični domovini,” je v biltenu Pošte Slovenije zapisala Tanja Oset iz Domoljubnega društva Franjo Malgaj Šentjur.

Malgaj je bil zelo narodno zaveden Slovenec. Zanimal se je za slovensko zgodovino in narodopisje. Prav tako je imel rad slovenske ljudske pesmi in je tudi sam pisal pesmi.

Letošnji 125-letnici rojstva in 100-letnici smrti Malgaja se je poklonila Pošta Slovenije, med drugim z izdajo priložnostne znamke. Na znamki so prikazana tri Malgajeva odličja, zarisan je obris meje z Avstrijo, z zvezdico je označeno mesto Malgajevega rojstva, s križcem pa mesto smrti. Za podton je uporabljeno besedilo pesmi Slovenec sem!

Priložnostna znamka z nominalno vrednostjo 1,30 evra je izdana v nakladi 40.000 kosov in bo do odprodaje dostopna na vseh poštah po Sloveniji.

Z izdajo lastnega filatelističnega sklopa sta se letos Malgaju poklonili tudi Občina Ravne na Koroškem in Koroško filatelistično društvo. Ta filatelistični sklop sestavljajo pisemska ovojnica, razglednica in poštni žig, ki bo v petek poleg rednega poštnega žiga v uporabi na pošti 2390 Ravne na Koroškem. Sklop zaokrožuje priložnostna filatelistična razstava v prostorih avle mestne hiše na Ravnah na Koroškem. Tako ta sklop kot filatelistični sklop Pošte Slovenije je oblikoval arhitekt Borut Bončina.

Filatelistične pridobitve, povezane z Malgajem, bodo v Šentjurju predstavili danes, na Ravnah na Koroškem pa v petek.

Zadnje novice

Sorodne vsebine