7.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

O zeleni industrijski revoluciji na Čaju z razlogom: Podnebne spremembe – »neto-nič«

Piše: L. B.

Včeraj, 21. septembra 2021, je v Hotelu Slon potekal dogodek Britansko-slovenske gospodarske zbornice z naslovom Čaj z razlogom: Podnebne spremembe – »neto-nič«, kjer so govorci razpravljali o poslovnih priložnosti, ki izhajajo iz okolijsko prijaznih strategij. Dogodek sta podprli Nova KBM in Združenje bank Slovenije.

Zbrane je najprej nagovorila direktorica Britansko-slovenske gospodarske zbornice, ga. Barbara Uranjek, ki je na podjetja apelirala, naj trajnostna načela vključijo v svoje strategije in poiščejo nove priložnosti, ki iz tega izhajajo. Zbornica se je pridružila globalni kampanji #ChambersUnite for a #GreenerFuture, ki so jo otvorili s pohodom na Triglav in si ogledali še izginjajoči triglavski ledenik.

Združeno kraljestvo letos novembra gosti podnebni vrh Združenih narodov. Tiffany Sadler, britanska veleposlanica v Sloveniji je povedala: »Konferenca COP26, ki bo novembra 2021 v Glasgowu, bo združila vlade, podjetja in civilno družbo – eden njenih poglavitnih ciljev pa bo ukrepanje za zmanjševanje emisij, mobilizacija finančnega sektorja in krepitev odpornosti proti posledicam podnebnih sprememb.« Nato je dodala: »Nedavno poročilo Mednarodnega panela o podnebnih spremembah (IPCC) je jasno izpostavilo, da bodo posledice uničujoče, če se ne odzovemo nemudoma. Podjetja imajo pri tem lahko ključno in odločujočo vlogo, saj se lahko vključijo v kampanjo Združenih narodov ‘Race to Zero’, podpirajo prehod na zelene energetske vire, investirajo v okolju prijazen transport ter usmerjajo finance v zelene investicije in še veliko drugega.«

Partner posveta je bila Nova KBM, katere predsednik uprave John Denhof je predstavil poudarke ESG strategije, ki so jo v banki sprejeli letos, delo odbora Climate Change & Sustainability Committee, izkušnje in primere dobrih praks.

V panelni razpravi so sodelovali ga. Stanislava Zadravec Caprirolo, direktorica Združenja bank, g. John Denhof, direktor in predsednik uprave Nove KBM, dr. Robert Golob, predsednik uprave Gen-I in g. Sibil Svilan, direktor SID banke. Razprava se je razvila okrog vprašanja, kako doseči zavezo »neto-nič«, panelisti so se strinjali, da so osnove postavljene dobro: pravila, taksonomija in finančni instrumenti.

Britansko-slovenska gospodarska zbornica bo z »zeleno« obarvanimi aktivnostmi intenzivno nadaljevala vse do podnebnega vrha Združenih narodov, podjetja pa imajo med drugim priložnost, da preko Zbornice podajo svoje predloge in pričakovanja od držav sodelujočih na podnebni konferenci.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine