13 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Novost v kolekciji Slovenski ornament JK: Klopca po knjigi Slovenska hiša avtorja Jožeta Karlovška

Kolekcija Slovenski ornament Jože Karlovšek ohranja našo bogato kulturno dediščino slovenskega ornamenta. Ohranja ljudsko umetnost, ki je del naše slovenske zgodovine in je estetika našega naroda.

Omenjena kolekcija zajema poslovna in protokolarna darila, spominke in uporabne izdelke z narodnimi ornamenti Jožeta Karlovška.Cvetlična motivika krasi številne izdelke kolekcije, ki so nastali v sodelovanju z uglednimi slovenskimi podjetji in ustanovami, med drugimi s Slovenskim etnografskim muzejem iz Ljubljane, Zlatarno Celje, Emo Celje, Vivapen, Steklarno Hrastnik, Celjsko Mohorjevo založbo in drugimi.

Tokrat oblikovalka blagovne znamke Slovenski ornament Jože Karlovšek, Katarina Karlovšek, predstavlja klopco, ki jo je Jože Karlovšek objavil v svoji knjigi Slovenska hiša leta 1928. Umestil jo je v poglavje pohištva iz 18. stoletja.  Izdelava klopce je bila zahtevna, izdelana je ročno v mizarski delavnici in je iz slovenskega lesa.

klopca ljubezni 1

Klopca ljubezni: Kolekcija velja za odličen primer dobre prakse prenašanja kulturne dediščine na uporabne izdelke.

Jože Karlovšek (1900 – 1963) je bil neutrudni raziskovalec in strokovnjak za ornamentiko in slovensko stavbno dediščino, raziskovalec ljudske umetnosti, gradbenik in slikar. Izdal je več knjig in strokovnih članov o slovenski hiši, slovenskem ornamentu in stavbarstvu. Povzpel se je med naše najvidnejše raziskovalce ljudskega blaga v gradbeništvu in slikarstvu ter s samosvojim načinom dela oral ledino na tem področju.

katarina1

Katarina Karlovšek je sicer vnukinja Jožeta Karlovška. Njen glavni cilj je predstaviti Sloveniji in širše bogato kulturno dediščino Jožeta Karlovška, ki je v večini še vedno neodkrit zaklad. Med drugim si želi tudi sodelovanja z Oskarjem Kogojem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine