6.4 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Novi predsednik AmCham Slovenija je Blaž Brodnjak, sicer prvi mož NLB

Na redni letni generalni skupščini je AmCham Slovenija dobila novega predsednika. Za dveletni mandat na čelu zbornice je bil izvoljen mag. Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB. Nova člana sveta guvernerjev AmCham Slovenija sta postala Nevenka Črešnar Pergar (direktorica, NP Consulting) in Damjan Kralj (glavni izvršni direktor, BTC). Za drugi dveletni mandat v Svetu guvernerjev pa so bili ponovno izvoljeni Barbara Domicelj (generalna direktorica, Microsoft Slovenija), Tomaž Lanišek (vodja sektorja za razvoj in pametno skupnost, Mestna občina Kranj) in Matej Zavrl (glavni direktor, Goodyear Dunlop Sava Tires), so sporočili iz AmCham oz. ameriško-slovenske gospodarske zbornice.

 

Blaž Brodnjak, ki je bil edini kandidat za predsednika AmCham Slovenija in je prejel večino glasov članov AmCham Slovenija, je v svojem uvodnem govoru povedal, da ima Slovenija izjemen geostrateški položaj in ima izjemne posameznike, ki dosegajo odlične rezultate. “Če bomo imeli kot družba ambicijo, da smo kot slovenski vrhunski športniki, se bomo premaknili naprej,” je povedal predsednik uprave NLB in dodal, da nam v poslu to že dobro uspeva. Povedal je, da je zdaj pravi trenutek, da se povežeta država in gospodarstvo, da se povežejo gospodarska združenja ter da se začnemo pogovarjati o viziji in strategiji razvoja gospodarstva in države. “Vse skupaj pozivam k dialogu, k neki srednji skupni poti in k vzajemnem spoštovanju. Postavimo Slovenijo na prvo mesto, naj bo to naš skupni cilj za kolektivno zmago,” je povedal Brodnjak. Dodal je še, da se mu zdi izjemno pomembno, da z mladimi ustvarjamo skupno vizijo in perspektivo ter promoviramo znanje, da bi si mladi talenti želeli ostati v Sloveniji oz. se sem vrniti, če gredo v tujino. Platformo za to vidi v AmCham YOUng in to se mu zdi tudi izjemno pomemben del delovanja AmCham Slovenija. “Dajem sebe, dajem energijo in dajem zdravo kmečko pamet,” pa je novi predsednik AmCham Slovenija odgovoril na vprašanje, kaj bo sam doprinesel poslovni skupnosti priložnosti in optimizma.

Za člane Sveta guvernerjev so kandidirali Nevenka Črešnar Pergar (direktorica, NP Consulting), Damjan Kralj (glavni izvršni direktor, BTC), Barbara Domicelj (generalna direktorica, Microsoft Slovenija), Tomaž Lanišek (vodja sektorja za razvoj in pametno skupnost, Mestna občina Kranj) in Matej Zavrl (glavni direktor, Goodyear Dunlop Sava Tires). Vsi so dobili podporo članov AmCham Slovenija in bili imenovani za dveletni mandat v Svetu guvernerjev. Svet guvernerjev sestavlja 9 guvernerjev, predsednik AmCham Slovenija, vsakoletni AmCham top potencial leta, predstavnik oz. predstavnica ameriškega veleposlaništva in generalni direktor oz. direktorica AmCham Slovenija.

Vseh pet kandidatov za guvernerje je izpostavilo, da je AmCham Slovenija aktivna poslovna skupnost, ki temelji na sodelovanju, optimizmu, povezovanju poslovnih idej in razvoju mladih. Vsi skupaj pa si želijo, da bi, tudi s svojim delovanjem v AmCham Slovenija, zagotovili, da bo Slovenija država z več optimizma, da bo spadala v družbo najuspešnejših držav, ter da bo mogoče še močnejše sodelovanje med vlado, gospodarstvom in civilno družbo, kar bo izboljšalo poslovno in življenjsko okolje v Sloveniji.

Posebna gostja na redni letni generalni skupščini AmCham Slovenija je bila tudi ameriška veleposlanica v Sloveniji, nj. eksc. Lynda C. Blanchard, ki je povedala, da je zelo vesela partnerstva z AmCham Slovenija in da si bo sama prizadevala za še bolj aktivno povezavo Slovenije in ZDA. “Transatlantski odnosi so pomembni, jaz in moja ekipa pa se veselimo sodelovanja z vsemi vami,” je nagovorila poslovno skupnost in dodala, da je potrebno okrepiti sodelovanje na podlagi poštenosti, transparentnosti in enakosti možnosti.

Pregled dela in načrti za naprej
Generalna direktorica AmCham Slovenija Ajša Vodnik je v uvodu povedala, da je AmCham Slovenija poslovna skupnost, ki zna biti optimistična, inovativna in zna sodelovati. Poudarila je, da se ravno v težkih časih pokaže pomen in moč poslovnih skupnosti. “V zadnjega pol leta smo člani in ekipa dokazali, da se znamo povezati in da znamo sodelovati, in prepričana sem, da bomo tako delovali tudi naprej. Hvala vsem članom in hvala ekipi, vsi skupaj smo resnično sanjska ekipa“, je povedala.

Nato je ekipa AmCham Slovenija predstavila delo zbornice v preteklem letu in podala smernice za naprej. AmCham Slovenija, ki ima trenutno 408 članov, slovenskih in mednarodnih podjetij, je tudi v preteklem letu svoje delovanje usmerila v štiri stebre – dogodki in mreženje, zagovorništvo, platforma Young in mednarodno sodelovanje. 

Leto je zaznamovala epidemija koronavirusne bolezni covid-19, zato je tudi AmCham Slovenija spremenila in prilagodila svoje delovanje. Pomemben del delovanja AmCham Slovenija še vedno predstavljajo dogodki in mreženje, ki pa po novem potekajo kot t.i. kombo dogodki, torej povezujejo virtualno in fizično okolje. Ključnega pomena pa ostaja to, da so dogodki inovativni, informativni in odpirajo ključne vsebine.  

Na področju zagovorništva se delo osmih komisij osredotoča na področja, ki jih v AmCham Slovenija prepoznavajo kot ključna, to pa so zdravje, znanje, varnost in poslovno okolje. Za pozitivne spremembe in premike v družbi sta nujna dialog in sodelovanje med predstavniki države, gospodarstva in civilne družbe, zato so komisije ves čas epidemije proaktivno sodelovale tudi z vlado in s svojimi predlogi pripomogle k sooblikovanju vseh svežnjev protikoronske zakonodaje. 

Platforma Young si bo prizadevala za še bolj aktivno in drzno spodbujanje mladih voditeljev naslednje generacije. 10. generacija AmCham Young Professionals, ki so jo zaznamovale izredne razmere, je bila tako posebna, da je dobila kar dva AmCham Top potenciala leta, ambicija platforme Young v novem desetletju pa je, da se dotakne še več ljudi in jih opolnomoči. AmCham Young Leaders Club bo še okrepil svoje delovanje, nadaljuje pa se tudi mentorski program in delo think-thanka mladih Snežne kepe. 

Urška Kajtner in Nina Pejič, AmCham top potenciala leta 2020, ki sta v skladu s statutom AmCham Slovenija prevzeli tudi vlogo predstavnic mladih v Svetu guvernerjev, sta izpostavili, da je platforma AmCham Young priložnost za vse posameznike, ki lahko nastopijo kot odgovorni državljani in soustvarjalci. “AmCham Slovenija dela na izjemnih projektih, kjer se lahko inovativne in kreativne ideje pretvorijo v poslovne predloge. Povezovanje, sodelovanje in optimizem pa so le dodana vrednost in posledica vsega skupaj,” je povedala Urška Kajtner. Nina Pejič pa je povedala, da je platforma Young prostor, kjer ni meja pri ustvarjanju. “Znanje, povezovanje, ogromne razvojne priložnosti, preboj v domovini z znanjem s celega sveta, vse to je Young,” je povedala Nina in dodala, da je ključ vsega sodelovanje in podpora.

Tudi na področju mednarodnega sodelovanja AmCham Slovenija še vedno predstavlja vstopno točko za slovenska podjetja, ki si želijo prodreti na ameriški trg, in pomaga odpreti vrata investitorjem v Slovenijo. 

Ob koncu redne letne generalne skupščine so si vsi zaželeli uspešno delo še naprej, pred AmCham Slovenija pa je zagotovo aktivno leto z željo po še več sodelovanja, spodbujanja optimizma in ustvarjanja novih priložnosti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine