7.8 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Novi koronavirus se širi vse hitreje, v svetu potrdili že več kot 15 milijonov okužb, zlasti skrb vzbujajoča je situacija na Balkanu in v naši neposredni soseščini

Novi koronavirus se širi vse hitreje. Število okužb z novim koronavirusom v svetu je tako danes preseglo 15 milijonov. Pandemija covida-19 v zadnjem času najbolj dobiva zagon v Amerikah, Indiji ter Južni Afriki. Zaskrbljujoč trend naraščanja števila okužb je po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) opaziti tudi na Balkanu.

 

 

Širjenje novega koronavirusa v svetu se je pospešilo. Konec junija, torej približno pol leta po izbruhu koronavirusa, je svet presegel mejnik deset milijonov okužb, v le mesecu dni je to število naraslo na več kot 15 milijonov.

Širjenje novega koronavirusa se je pospešilo predvsem v Amerikah ter nekaj drugih večjih državah, kot sta Indija in Južna Afrika.

Ameriška univerza je naštela tudi skoraj 620.000 smrtnih žrtev covida-19. Najbolj ogroženi so starejši in osebe z oslabljenim imunskim sistemom.

Najhuje prizadeta država ostajajo ZDA, kjer so potrdili skoraj štiri milijone okužb in več kot 142.000 smrtnih žrtev. V zadnjih dneh po največ novih okužb potrjujejo v južnih in zahodnih zveznih državah.

Na drugem mestu je Brazilija, kjer se koronavirus še naprej nenadzorovano širi. V tej južnoameriški državi se je z virusom okužilo skoraj 2,2 milijona ljudi, med njimi tudi predsednik Jair Bolsonaro. Zaradi posledic okužbe je umrlo 81.000 ljudi.

V ZDA so v zadnjem dnevu zabeležili 68.524 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je še 961 bolnikov s covidom-19. V Mehiki so zabeležili še 915 smrtnih žrtev te bolezni, s čimer je skupno število preseglo 40.000. V Braziliji so v zadnjem dnevu zabeležili več kot 1300 smrtnih žrtev.

Na jugu Evrope in območju Balkana je opaziti zaskrbljujoč trend glede okužb z novim koronavirusom, je opozoril koordinator WHO za nujno pomoč Michael Ryan.

Črna gora, ki je ob začetku pandemije v svetu beležila le malo okužb, je v torek na celotnem državnem ozemlju znova razglasila epidemijo covida-19. Od danes je v tej državi obvezno nošenje zaščitnih mask tako v zaprtih prostorih kot na prostem za vse, starejše od sedmih let. Brez mask se je dovoljeno zadrževati le na plažah in v nacionalnih parkih, če je mogoče vzdrževati ustrezno fizično razdaljo. Poleg tega je zbiranje omejeno na največ 40 oseb na odprtih javnih krajih ter na največ 20 oseb v zaprtih javnih prostorih ob upoštevanju varnostne razdalje najmanj dveh metrov.

V Romuniji, kjer živi okoli 19 milijonov ljudi, so v zadnjem dnevu potrdili rekordnih 1030 novih okužb. Skupno so potrdili 40.613 primerov novega koronavirusa, od tega je umrl 2101 človek.

V Srbiji pa so v zadnjem dnevu potrdili še 426 novih okužb, umrlo je osem ljudi. V zadnjem dnevu so testirali rekordnih 11.521 oseb. Imajo pa v državi v bolnišnicah 4619 bolnikov, od tega 205 na ventilatorju. V sosednji Bosni in Hercegovini so v zadnjih 24 urah potrdili 324 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka epidemije covida-19 marca letos v tej državi. Aktivnih naj bi bilo v BiH trenutno več kot 4500 okužb.

Severna Makedonija je danes zabeležila 137 novih primerov okužb. Največ novih okužb, 64, so potrdili v Skopju. V zadnjem dnevu je umrlo deset ljudi, vsi so bili starejši od 60 let. Na Kosovu se je na novo okužilo 241 ljudi, šest jih je podleglo covidu-19.

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu ob 1279 testiranjih zabeležili 108 novih primerov okužb z novim koronavirusom, od tega 40 v vukovarsko-sremski županiji na vzhodu države,. Za covidom-19 sta v zadnjem dnevu umrli dve osebi. V Avstriji pa so v zadnjih 24 urah ponovno zabeležili trimestno številko novih okužb z novim koronavirusom. Kot je sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo, sta se s sars-cov-2 okužili 102 osebi.

O rekordnem številu novih okužb v zadnjem dnevu med drugim poročajo tudi iz Hongkonga in Avstralije.

Japonsko zdravstveno ministrstvo je za zdravljenje covida-19 odobrilo steroid deksametazon. Za to so se odločili, ko so britanski znanstveniki ugotovili, da bi lahko zdravljenje s tem steroidom bistveno znižalo smrtnost najhuje obolelih s covidom-19.

Evropska komisija pa sporočila, da bo Evropska unija namenila dodatnih sto milijonov evrov za raziskave novih cepiv proti koronavirusu. To bo prispevek k razpisu, ki ga je objavila koalicija za inovacije na področju pripravljenosti na epidemije (CEPI) in ki je namenjen podpori hitremu razvoju koronavirusnih cepiv.

Države in podjetja se medtem spopadajo z gospodarskimi posledicami pandemije.

Japonska je s ciljem oživiti turistično industrijo kljub vse večji zaskrbljenosti zaradi naraščajočega števila okužb z novim koronavirusom sprožila kontroverzno turistično kampanjo, je pa iz nje izključila Tokio. Japonska država bo v okviru kampanje krila del počitnic Japoncev.

Vodja nemške zvezne agencije za zaposlovanje Detlef Scheele pa je ocenil, da bo nemški trg dela po pretresu, ki ga je povzročila pandemija covida-19, okreval najmanj tri leta. Junija so imeli v Nemčiji 6,2-odstotno brezposelnost, registriranih brezposelnih pa je bilo okoli 2,85 milijona, od tega 640.000 izključno zaradi koronske krize.

Zadnje novice

Sorodne vsebine