-1.3 C
Ljubljana
sreda, 19 januarja, 2022

Nova dognanja: Covid19 lahko povzroči možgansko kap pri mladih, kljub temu, da so okužbo preboleli brez problemov

Piše: Anita Gužvič

Znanstveniki iz več kot 30 držav so opravili raziskavo in ugotovili nenavadno visok odstotek mladih ljudi, ki so bili med hospitaliziranimi zaradi možganske kapi po okužbi s covidom, tudi če so jo preboleli asimptomatsko. Mednarodna študija je razkrila, da je vsak četrti bolnik z možgansko kapjo mlajši od 55 let. To je nenavadno visok odstotek, saj običajno možganska kap prizadene le okoli 10-15 odstotkov ljudi med 18 in 50 let.

Najbolj zaskrbljujoče pa je, da bi covid lahko sprožil možgansko kap pri tistih ljudeh, pri katerih bi običajno bila za to izjemno majhna možnost. “Mnogi bolniki, zlasti mlajši, niso imeli nobenega običajnega dejavnika, ki so značilni za možgansko kap, kot so visok krvni tlak, povišan holesterol, diabetes, težave s srcem in tako naprej,” je povedal profesor Hebrejske univerze Ronen Leker, eden od devetdesetih avtorjev študije. Podatki so pokazali “povezavo med koronavirusom in možgansko kapjo pri mlajših bolnikih, ki je posledica zamašitev večjih krvnih žil,” je še dejal Leker.

Študija, ki je bila objavljena 21. aprila je dejansko pokazala, da skoraj 38 odstotkov tistih, ki so utrpeli možgansko kap kmalu po okužbi s covidom-19, sploh ni vedelo, da prebolevajo novi koronavirus. Niso imeli namreč prepoznavnih simptomov okužbe kot so kašelj, vročina ali utrujenost, niso izgubili vonja ali okusa. Da so imeli covid-19, so ugotovili šele po tem, ko so jih pregledali v bolnišnici, kamor so jih sprejeli zaradi možganske kapi. Leker je tako vse bolnišnice pozval, naj preverijo morebitno povezavo med možgansko kapjo in covidom-19 v vseh sumljivih primerih.

Foto: EPA

Avtorji študije so skupaj analizirali podatke o 432 bolnikih, ki jih je zagotovilo 136 različnih bolnišnic iz 32 držav.

Zadnje novice

Sorodne vsebine