11.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Nov Film Tribuna – veseli upor scenaristov Mitje in Maje Čander ter režiserja Janeza Burgerja

Ustvarjalce dokumentarnega filma “Tribuna – veseli upor” je spodbudila ugotovitev, da je prav v Ljubljani, glavnem mestu Slovenije, nekdanje republike socialistične Jugoslavije, izhajal največkrat prepovedani časopis komunistične Evrope. Prepovedan ali zaplenjen je bil kar devetkrat!

Študentska Tribuna je bila trideset let trn v peti oblastnikov. Okrog nje so se zbirali mladi intelektualci, ki so detektirali možne demokratične premike v javnem prostoru. Njihov upor ni bil nikoli strogo političen, temveč je bil vselej povezan s kulturo oziroma njenimi najnovejšimi praksami v bolj liberalnih deželah. Zgodba o Tribuni je zgodba o svobodi, njenih mejah, družbenih in osebnih, je zgodba o pogumu, ki ga premore samo mladost. Toda pretekli čas vselej odmeva v današnjem in tudi Tribuna še vedno izhaja.

Prva javna projekcija dokumentarnega filma “Tribuna – veseli upor” scenaristov Mitje in Maje Čander ter režiserja Janeza Burgerja bo v petek, 25. 5. 2018, ob 10.00 v Slovenski kinoteki. Po projekciji bo sledila tiskovna konferenca, na kateri bodo nastopili ustvarjalci in protagonisti filma – Niko Grafenauer, Boris Cizej, Marcel Štefančič jr., Ana Pavlič in Marike Grubar, po njej pa druženje s celotno ekipo in drugimi sodelujočimi.

Film bo predvajan na 1. programu TV Slovenija v torek, 29. 5. 2018, ob 20.55.

Zadnje novice

Sorodne vsebine