-0.8 C
Ljubljana
torek, 31 januarja, 2023

Nocoj ob 20.10 na Nova24tv oddaja Beremo z gostoma Slavkom Kmetičem in Gašperjem Blažičem o stavki, ki je iztirila rdeči režim ter o aktualnem dogajanju v slovenski družbi

Nocoj ob 20.10 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24tv. Gosta v oddaji bosta avtorja knjige Stavka, ki je iztirila rdeči režim Slavko Kmetič in Gašper Blažič.

 

Slavko Kmetič je kot strojevodja decembra 1988, se pravi pred tridesetim leti, prevzel vodenje stavkovnega odbora ljubljanskih strojevodij. Konec januarja 1989 je postal prvi predsednik tedaj na novoustanovljenega Sindikata strojnega osebja Slovenije in Istre. Danes je to Sindikat strojevodij Slovenije. Kasneje je opravljal funkcijo predsednika v zvezah sindikatov Neodvisnost in Alternativa. Med letoma 1990 in 1992 je bil poslanec Socialdemokratske stranke Slovenije v tedanji republiški skupščini. Bil je soustanovitelj Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) in nekaj časa predsednik združenja. Sedaj je aktiven član predsedstva VSO.

Gašper Blažič je diplomirani teolog in novinar revije Demokracija ter publicist. Ukvarja se z analizo in komentiranjem notranjepolitičnega dogajanja. Zanimajo pa ga tudi teme iz novejše slovenske zgodovine, predvsem s področja slovenske pomladi in osamosvojitve.

Med drugim ju bomo vprašali:
Gospod Blažič, naj vas najprej vprašam, kako je prišlo do tega, da sta se skupaj s Slavkom Kmetičem odločila napisati knjigo na to temo?

 Morda bi se bilo dobro na tej točki spomniti, kakšne so bile gospodarske in politične razmere v drugi polovici osemdesetih let v takratni Socialistični federativni republiki Jugoslaviji, po kateri nekatere še danes daje taka nostalgija? Nedvomno so bile razmere vse prej kot normalne…

 Gospod Kmetič, vi ste bili vodja stavke strojevodij konec leta 1988. Sam sem bil takrat, preden sem šel naprej študirati, kot najstnik zaposlen v Centralnih delavnicah TOZD Moste, kjer sem kot električar – pripravnik, pomagal pri vzdrževanju električnih lokomotiv. Moram priznati, da smo vas, in ostale strojevodje, zaradi vašega poguma občudovali. Nedvomno je bila za takratne vodilne na železnici in slovensko republiško vodstvo, vaša stavka, pravi šok! Zakaj je do stavke pravzaprav prišlo?

Kdaj pa je prišlo do točke preloma, če lahko to rečem? Ko ste videli, da boste s svojimi zahtevami uspeli? Morda v tistem trenutku, ko je k vam v t. i. kurilnico prišel takratni predsednik Izvršnega sveta Socialistične Republike Slovenije Dušan Šinigoj?

In kako se je stavka potem razpletla?

Skratka, nocoj ob 20.10 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na NOVA24TV! Gosta v oddaji bosta Slavko Kmetič in Gašper Blažič, ki bosta spregovorila tudi o aktualnem dogajanju v slovenski družbi!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine