10 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

NIJZ opozarja: Uporaba klorovega dioksida med epidemijo covida-19 odsvetovana!

Glede na to, da so se ponovno pojavili oglasi in promocijske aktivnosti za izdelke s klorovim dioksidom, ki jih oglašujejo z imeni, kot so MMS, čudežni mineral ali čudežne kapljice, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, da uporabo takšnih proizvodov odsvetujejo in ljudi pozivajo, da naj ne nasedajo navedbam okrog tega, kako naj bi to čudežno pomagalo glede zdravljenja covida-19 in drugih bolezni. 

“MMS je raztopina natrijevega klorita, ki se uporablja v industriji kot razkužilo, belilo oziroma močno oksidacijsko sredstvo,” opozarjajo pri NIJZ in dodajajo, da je že sama spojina strupena za ljudi, tako ob stiku s kožo ali ob zaužitju, previdnost pa je potrebna tudi ob mešanju s kislinami, saj se ob tem sprošča strupeni plin. “Izpuščanje v okolje je zelo strupeno za vodne organizme,” opozarjajo na NIJZ.

Nekateri natrijev klorit v razredčeni obliki nelegalno predstavljajo kot MMS – čudežni mineral ali čudežne kapljice. Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke je že leta 2010 glede teh proizvodov pripravila opozorilo za javnost, namreč prodaja teh izdelkov pri nas je nezakonita. NIJZ iz tega razloga prebivalce vnovič opozarja, da naj takšnih proizvodov ne uporabljajo.
 
Vir: Nova24TV.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine