14.5 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Neverjetno: Nadležne in požrešne rdeče polže naj bi v Slovenijo uvozil – Janković

Čeprav na našem spletnem portalu veliko pišemo o migrantih, pa ne smemo pozabiti tudi na tujerodne invazivne vrste tako rastlin kot živali. Pri slednjih so zadnja leta še posebej nadležni rdečkasto-rjavi polži brez hišice. Gre za t. i. španskega lazarja, ki se od avtohtone slovenske vrste lazarja (ki je črne ali sive barve) razlikuje po barvi pa tudi po požrešnosti, saj z njo ogroža naše pridelke, prav tako se zaradi letošnjega precej vlažnega poletja tudi veliko razmnožujejo.

 

Španski lazarji naj bi bili v Sloveniji prisotni zadnjih petnajst let in se še posebej intenzivno pojavljajo v času nestabilnega vremena. Njihova požrešnost pa dviguje tudi ceno zelenjave in sadja – če je pridelek obgrizen, ni primeren za uživanje niti za prodajo.

Smo pa na spletni strani našli članek na spletni strani Dnevnika iz leta 2009, v katerem je kmetovalec Franc Štih razložil, kako so polži prišli v Slovenijo. »Lezejo povsod, tudi na pšenico, krompir, zelje. Dobimo jih v kombajne, zamašijo nam sejalnice. ‘Zahvala’ za to gre zdajšnjemu ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, saj je kot nekdanji direktor Mercatorja te polže k nam uvozil s špansko solato. Zato razmišljamo, da bi jih naložili v paket in mu ga poslali v Ljubljano,« je za Dnevnik povedal Štih.

Krivca za invazivne ter požrešne polže torej imamo – Janković je namreč prvi mož Mercatorja postal leta 1997, to funkcijo je opravljal devet let. Leta 2006 je bil prvič izvoljen za ljubljanskega župana. Ali Janković obožuje španske lazarje, ne vemo, a znano je, da je velik ljubitelj migrantov, ki so prav tako invazivna tujerodna vrsta …

Zadnje novice

Sorodne vsebine