18.6 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Neurja z nalivi povzročila po državi tudi nekaj težav

Širše območje jugozahodne Slovenije so danes že okoli poldneva zajele prve nevihte. Kasneje je nevihtno vreme zajelo tudi območje severovzhodno od Ljubljane in se nato premaknilo proti jugovzhodu, so za STA pojasnili na Agenciji RS za okolje. O težavah zaradi neviht z nalivi in vetrom poročajo z območij Nove Gorice, Trebnjega in tudi Ljubljane, poroča Sta..

Ožji del Nove Gorice je okoli 14. ure zajelo močno neurje. Obilne meteorne vode so v zelo kratkem času poplavile večje število objektov v centru mesta, je za STA povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač.

Novogoriški poklicni in prostovoljni gasilci so opravili okoli 15 intervencij, v katerih so črpali vodo iz kletnih in pritličnih prostorov nekaterih stavb. Med zalitimi stavbami sta bila tudi igralni salon in restavracija.

Kosmač je pojasnil, da meteorni jaški niso uspeli odvajati tako velikih količin vode v tako kratkem času, zato je prišlo do zalivanja kleti in drugih prostorov. Zaradi zmočenega inventarja je verjetno nastala tudi škoda, a zaenkrat o tem še ni podatkov.

V novomeškem centru za obveščanje so za STA povedali, da je Trebnje okoli 15.30 zajelo neurje z močnim dežjem. Voda je zalila več kletnih prostorov in stavb, med drugim Center Mercator, občinsko stavbo in trebanjsko knjižnico.

Na cesti Trebnje-Studenec je naliv povzročil manjši zemeljski zdrs. Pri črpanju vode na terenu so pomagali gasilci.

Nevihtno vreme z močnejšimi nalivi in vetrom je po podatkih uprave za zaščito in reševanje povzročilo težave tudi na območju Ljubljane. Tako je okoli 14. ure na Brodarjevem trgu veter podrl drevo, ki je nato padlo na tri osebna vozila. Gasilci so drevo odstranili, v vozilu, iz katerega se je kadilo, pa so preventivno odklopili akumulator.

Prav tako okoli 14. ure je na Vojkovi ulici veter odtrgal balkonski nadstrešek. Obvisel je na balkonu, odstranili so ga gasilci. V prestolnici so imeli nekaj dela tudi s črpanjem meteorne vode, ki je zalila kleti nekaterih stavb. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so na Cesti na Bokalce gasilci iz kuhinje osnovne šole izčrpali okoli tri kubične metre meteorne vode.

Nekaj dela s črpanjem meteorne vode so imeli gasilci popoldne tudi v občini Šoštanj. V naselju Zgornji Dražen Vrh v občini Šentilj pa je strela udarila v hlev in zanetila manjši požar, ki pa ga je lastnik uspel pogasiti pred prihodom gasilcev.

Sicer se vremenska situacija na jugozahodu Slovenije že umirja, še vedno pa obstaja nevarnost neviht na vzhodu države, so opozorili na agenciji za okolje. V prihodnjih dveh do treh urah se bo ozračje povsod umirilo, noč bo prinesla tudi razjasnitev.

V sredo bo sončno s popoldanskimi nevihtami, ki se bodo lahko ponekod pojavljale še v noči na četrtek. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 28 stopinj Celzija.

Zadnje novice

Sorodne vsebine