11.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

Nemška piva bodo označena s podatki o kalorični vrednosti

Nemški pivovarji bodo svoje proizvode začeli opremljati z informacijami o kalorični vrednosti. Čeprav tega ne zahtevajo pravila Evropske unije, pa so se za ukrep pivovarji odločili sami, saj menijo, da bi bili potrošniki veseli takšnih informacij na steklenicah in pločevinkah piva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Združenje nemških pivovarjev in Zasebni pivovarji Nemčije sta sklenila, da bodo njuni člani tekom letošnjega leta proizvode začeli opremljati s podatki o kalorični vrednosti. V raziskavi, ki so jo izvedli, je namreč 52 odstotkov sodelujočih dejalo, da bi jih takšne informacije zanimale.

Vodja združenja Norbert Eichele je dejal, da pivovarji “nimajo ničesar za skrivati”. Objava informacij bo pravzaprav v njihovem interesu, saj večina potrošnikov preceni število kilokalorij, ki jih vsebuje pivo. Steklenica svetlega piva ima okrog 200 kilokalorij, medtem ko večina ljudi misli, da jih ima okrog 300, 400 ali celo 500. Pivovarji upajo, da bodo njihovemu zgledu sledili tudi vinarji in destilarne.

Za prostovoljno označevanje kalorične vrednosti se je sicer odločilo že več evropskih pivovarjev, združenje The Brewers of Europe pa se je k prostovoljnemu navajanju sestavin in informacij o hranilnih vrednosti zavezalo leta 2015.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine