13 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Ne boste verjeli, zakaj se je moral šef Googla zagovarjati – pri vpisani besedi »idiot« iskalnik najprej prikaže fotografije Donalda Trumpa!

Glavni izvršni direktor Googla Sundar Pichai je v torek v ameriškem kongresu zagovarjal prakse svojega podjetja glede zaščite osebnih podatkov potrošnikov in odbijal napade o politični pristranskosti popularnega iskalnika. Vprašali so ga, zakaj se ob vnosu besede idiot med rezultati najprej pojavijo fotografije predsednika ZDA Donalda Trumpa.

 

To vprašanje mu je zastavila demokratska kongresnica iz Kalifornije Zoe Lofgren, ki je odgovor ni zelo zanimal. Pichai je podal podobno zapleten odgovor brez odgovora, tako kot tudi na vprašanja, zakaj je tako zapleteno potrošnikom omogočiti zavarovanje svojih zasebnih podatkov.

“Mi ponujamo iskanje za vsakič, ko vtipkate ključno besedo. V našem indeksu smo shranili kopije milijard strani, vzamemo ključno besedo in jo uskladimo s stranmi in razvrstimo glede na več kot 200 signalov. Gre za pomen, svežino, popularnost, kako to besedo uporabljajo drugi in na osnovi tega skušamo najti najboljše rezultate iskanja,” je napletel.

Lofgrenova se je potem pošalila in vprašala ali obstaja mali mož za zaveso, ki na skrivaj prireja rezultate iskanja proti konservativni Ameriki. Ni bilo jasno ali je Pichai dojel primerjavo s čarovnikom iz Oza, ampak je resno zatrdil, da ni posegov človeškega dejavnika v rezultate iskanja.

Sarkastična kongresnica iz Kalifornije je zbadala svoje republikanske kolege, ki so direktorja obtoževali, da je iskalnik Google pristranski do konservativcev. Demokrati so potem podobno tarnali, da prikaže preveč povezav na konservativne spletne strani. Pichai je bil vesel, ker so ga napadali oboji in je lahko trdil, da je zaradi tega Google nepristranski.

Zadnje novice

Sorodne vsebine