14.2 C
Ljubljana
nedelja, 16 junija, 2024

Ne bo več botrov pri birmi? O sveta nebesa!

Piše: Blagovest.si

Nekateri mediji so v teh dneh objavili šokantno novico o tem, da so v eni od prekmurskih župnij (Beltinci) v pripravi na zakrament birme ukinili – botre. Starši so na nogah, menda se vrstijo besni protesti, vendar so naleteli na gluha ušesa. 

Ali je ta novica presenetljiva? Kakor za koga. Ta sprememba se namreč obeta v celotni murskosoboški škofiji, navsezadnje jo je škof dr. Peter Štumpf napovedal že lani konec junija. Povedal je namreč, da bodo spremenili dosedanjo prakso, to pa je, da bo birma v petem razredu in ne bo več botrov.  Med razlogi za spremembe je po škofovih besedah močna sekularizacija v murskosoboški škofiji. Niti tretjina birmanskih botrov ne izpolnjuje pogojev za to službo, opažajo pa tudi, da starši težko spremljajo otroke v verski rasti, saj tudi sami ne prejemajo zakramentov, veliko jih živi v zunajzakonskih skupnostih. »Vidimo, da so srca otrok v 8. in 9. razredu drugje, težko se vključujejo v proces priprave na birmo,« je takrat povedal škof Štumpf.

In zanimivo: takrat kakšnih večjih protestov ni bilo opaziti. Morda tudi zato ne, ker potencialni botri ne berejo verskega tiska? No, sedaj, ko se spremembe tudi konkretno udejanjajo, so vsi kar naenkrat neprijetno presenečeni, češ tega pa nismo vedeli, vsaj obvestili bi nas lahko prej. No, in seveda protesti, ker je Cerkev zavrgla starodavno in večno navado, ki je za nobeno ceno ne bi smeli opustiti.  In zdaj je seveda vse skupaj “žalostno in grozno”, da so v župniji ukinili to tradicijo, saj si tudi njihovi otroci zaslužijo birmo, ki so jo imeli ostali.

Več preberite TUKAJ

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine