3.8 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Natančneje o deklaraciji o blagoslovih za “neurejene pare”: Srce pastirja, ki nikoli ne zapre vrat

Piše: Blagovest.si

Na slovenski spletni strani Vatican News so objavili prevod članka, ki ga je napisal urednik in vatikanolog Andrea Tornielli, nanaša se na včeraj objavljeno deklaracijo o blagoslovih. Objavljamo ga v celoti:

Deklaracija, ki odpira možnost preprostih blagoslovov neregularnim parom. Predstavi Jezusov odnos in Frančiškov nauk.

»Nemo venit nisi tractus«, nihče se ne približa Jezusu, če ga ne pritegne, je zapisal sveti Avguštin in parafraziral besede Nazarečana: »Nihče ne pride k meni, če ga moj Oče ne pritegne«. V izvoru privlačnosti do Jezusa – tiste privlačnosti, o kateri je govoril Benedikt XVI., ko je spominjal na pot, po kateri se širi vera – je vedno delovanje milosti. Bog je vedno pred nami, nas pokliče, nas pritegne, nas napravlja, da naredimo korak k Njemu ali vsaj v nas vzbudi željo, da bi ta korak naredili, čeprav se nam še vedno zdi, da nimamo moči in smo ohromljeni.

Pastirjevo srce ne more ostati ravnodušno do ljudi, ki se mu ponižno približujejo in prosijo za blagoslov, ne glede na njihovo stanje, zgodovino, življenjsko pot. Srce pastirja ne ugasne tleče luči tistih, ki čutijo lastno nepopolnost, vedoč, da potrebujejo usmiljenje in pomoč od zgoraj. Župnikovo srce vidi v tej prošnji za blagoslov razpoko v steni, droben blišč, skozi katerega bi lahko delovala milost. In zato njegova prva skrb ni zapreti majhne razpoke, ampak sprejeti in podeljevati blagoslov in usmiljenje, da bi ljudje pred njim lahko začeli razumeti Božji načrt za svoja življenja.

Več TUKAJ.

Opomba uredništva: Deklaracija, ki jo je dejansko izdal Dikasterij za nauk vere (in ne papež sam), je v angleščini na voljo TUKAJ

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine