6.4 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Meteorit Novo mesto je našel kar na domačem dvorišču!

Potem ko smo bili 28. februarja priča padcu in eksploziji meteorida nad Slovenijo in Hrvaško in je stekla iskalna akcija za padlimi meteoriti, so danes iz Prirodoslovnega muzeja sporočili, da je bil najden kos meteorita. Poimenovali so ga Novo mesto.

 

Gregor Kos iz vasi Prečna pri Novem mestu je na dovozu do svoje hiše že v sredo našel kos meteorita, potrditev, da gre za to, pa je dobil v soboto zvečer, ko ga je pokazal strokovnjakom. Najdeni kos je težak 203 grame, strokovnjaki pa ocenjujejo, da je na območju Novega mesta še več kosov. Iskanja se nadaljujejo, iščejo jih tudi tujci.

“Danes ni samo praznik dan žena, ampak je tudi praznik za slovensko naravoslovje, sploh za astronomijo in geologijo,” je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, na kateri so predstavili okoliščine najdbe prvega kosa novega meteorita in prve podatke o njem, dejal Miha Jeršek iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije.

Prvi kos meteorita, potem ko smo bili 28. februarja priča padcu in eksploziji meteorida nad Slovenijo in Hrvaško, je že v sredo na svojem dvorišču našel Gregor Kos iz vasi Prečna pri Novem mestu. Kot je povedal danes, je kos meteorita skupaj s sinom našel po naključju, a ker poskus z magnetom, ki ga je opravil, ni ničesar pokazal, se za obveščanje strokovnjakov ni odločil. V soboto pa je nato bral o iskalni akciji in videl nekaj fotografij, na podlagi katerih je ugotovil, da bi najdeni kos lahko bil del meteorita. Zato je nato o tem obvestil strokovnjake, ki so potrdili, da gre za meteorit.

Najden kos meteorita, ki so ga poimenovali Novo mesto, potrjuje, da so bili izračuni, kam je padel, pravilni, je povedal geolog Bojan Ambrožič z Instituta Jožef Stefan, ki je skupaj s kolegi tudi že organiziral iskalne akcije.

Poudaril je, da to zagotovo ni edini kos meteorita in da je teh kosov zagotovo nekaj deset, mogoče celo nekaj sto. Zato poziva zainteresirano javnost, predvsem pa domačine, sploh zahodno in severozahodno od Novega mesta, da pogledajo na dvorišča, žlebove, strehe, saj je, kot omenjeno, verjetnost, da bi našli še kakšen kos, velika. “Zdaj bo iskanje bistveno lažje, ker vemo, kje iskati,” je še dodal.

Ambrožič je opravil tudi že prve analize meteorita. Med drugim je v njem prisoten nikelj, kar je tudi glavni pokazatelj, da je kamen res meteorit, saj skorajda ni zemeljske kamnine, ki bi imela takšne koncentracije niklja, je povedal.

Direktor Zavoda RS za varstvo narave Teo Hrvoje Oršanič je spomnil, da so meteoriti v predpisih s področja varstva narave opredeljeni kot naravna vrednota, zato so deležni zakonske zaščite. Tovrstne najdbe so po njegovih besedah pomembne za razvoj znanosti in geologije. Najdbe morajo zato po njegovih besedah biti najprej dane znanstvenemu svetu v obdelavo in nato vrnjene najditelju, ki to lahko ohrani v trajno last.

Je pa ob tem opozoril, da so med iskalci delcev meteorita tudi tujci, ki jih iščejo z namenom, da ostanke odnesejo izven Slovenije, česar zakon ne dovoljuje. Hrvoje Oršanič meni, da morajo biti najdbe dane našemu znanstvenemu svetu v obdelavo.

Preiskave najdenega kosa meteorita se bodo zdaj nadaljevale, ker ga je potrebno klasificirati. Nadaljnje preiskave lahko potekajo tudi leta, je še dejal Ambrožič.

Predstavniki stroke so se danes zahvalili vsem, ki so že doslej pomagali pri iskanju delcev meteorita in o tem obveščali javnost.

Padec meteoroida z ocenjeno maso od petih do šestih ton je pred dobrim tednom dni povzročil pojav zelo svetlega meteorja nad jugovzhodno Slovenijo, ki so mu sledili tudi glasni zvočni poki. Kmalu so stekle iskalne akcije za ostanki meteorida – meteoriti – in, kot kaže, so bile iskalne akcije uspešne.

Meteoriti so skupki mineralov, ki imajo svoj izvor v vesolju. S sabo nosijo več kot širi milijone let stare dokaze o času, ko se je naše osončje formiralo, zato so pomembni kot priče nastanka našega vesolja, je na novinarski konferenci v četrtek dejal Miha Jeršek iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije.

Pomembno je, da se meteorite najde čim prej, saj se sčasoma lahko spremeni njihova sestava, s tem pa zamegli njihova prvotna struktura in zgradba, je ob tem povedal Jeršek. Poleg tega je hitro odkritje pomembno tudi za potrditev povezave med pojavom 28. februarja in najdenim meteoritom.

Poleg novega meteorita so doslej na ozemlje Slovenije padli štirje meteoriti, ki so tudi v mednarodni bazi podatkov, in sicer Avče, Jesenice, Javorje in Jezersko.

Zadnje novice

Sorodne vsebine