9.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Nasa pošilja helikopter na Mars

Ameriška vesoljska agencija Nasa bo na Mars poslala mini helikopter, da bi preizkusila obnašanje tovrstnih plovil v ozračju tega planeta. Kot so sporočili v petek, bodo helikopter namestili na robotsko vozilo Mars 2020, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Helikopter naj bi imel vse potrebno za delovanje v ozračju rdečega planeta, tudi solarne celice, s katerimi si bo lahko polnil baterije, in ogrevalni sistem.

Šlo bo sicer za majhno plovilo, težko le 1,8 kilograma in velikosti malo večje žoge. Bo pa imel rotorje, ki se bodo vrteli desetkrat hitreje od helikopterjev na Zemlji. Na ta način upajo, da bodo uspešno dosegli dovolj vzgona za let, ker je na Marsu sicer ozračje precej redkejše kot na Zemlji.

Plovilce bo imelo tudi sistem za avtonomno letenje, saj ga z Zemlje zaradi prevelike oddaljenosti ne bo mogoče usmerjati v realnem času. Tako bo imelo zmogljivost zaznave in interpretacije terena ter bo lahko letelo na misijah, ki si jih bo določilo samo, so sporočili v Nasi.

Projekt so opisali kot “visoko tveganega”, a tudi z možnostjo “velike nagrade”. “Če ne bo delovalo, to ne bo vplivalo na misijo Mars 2020. Če pa bo, bodo imeli helikopterji lahko pomembno prihodnost kot leteči izvidniki in kot zračna plovila za dostop na območja, ki so težko dostopna po kopnem,” so še pojasnili v Nasi.

Raziskovalno vozilo Mars 2020 naj bi proti rdečemu planetu izstrelili junija 2020. Na cilj naj bi potem prispelo februarja prihodnje leto, še navaja dpa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine