22.4 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

Najvišji vrhovi evropskih držav

Pišeta: Planinska zveza Slovenije

Planinski vodnik Najvišji vrhovi evropskih držav je nekakšen zaključek dolgoletnega projekta zakoncev Drab. Natančne opise tur, od najzahtevnejših alpskih vzponov do kratkih turističnih sprehodov na najvišje vrhove 48 evropskih držav, avtorja dopolnjujeta s pestrimi zgodbami in dogodivščinami, ki so se jima pripetile med popotovanjem po Evropi.

Vse to sta dopolnila še z zanimivostmi in značilnostmi posameznega vrha oziroma države. (Španija ima kar 8 tisoč kilometrov plaž, a s svojo povprečno nadmorsko višino 660 metrov spada med najbolj gorate v Evropi.) Opisi tur so jasni in jedrnati, dopolnjujejo jih skice poti z vrisi in drugimi možnostmi dostopa.

Osnovne informacije poleg besednega opisa vsebujejo podatke o vrhu (GPS-koordinate, nadmorska višina), izhodišču (opisni opis poti od znanega kraja, ocena vožnje, GPS-koordinate, nadmorska višina) in višinski razliki, ki jo opravimo med opisano turo. Navedene so koče in zavetišča, pomembne za izvedbo vzpona, z dodanimi kontaktnimi podatki. Stopnje zahtevnosti so v vodniku opredeljene s 5-stopenjsko lestvico, od enostavne (1) do najzahtevnejše (5), po potrebi je podana tudi ocena zahtevnosti plezanja po lestvici UIAA. Splošna zahtevnost ture je sicer sestavljena iz ocene težavnosti poti, njene napornosti oz. dolžine in orientacijska zahtevnost.

Jože Drab (1962) je aktiven gornik od mladih let. Že pri 12 letih je prehodil Slovensko planinsko pot. Kasneje je začel plezati in tekmovati v orientaciji. Je tudi planinski vodnik PZS in inštruktor. V svoji dolgi vodniški karieri je vodil več kot 1000 tur različnih težavnosti po Sloveniji in drugod po Evropi. Je avtor knjige Gorniški priročnik (2000), enciklopedičnega vodnika Julijske Alpe: Skupini Mangart in Jalovec (2015) in soavtor enciklopedičnega vodnika Kamniško-Savinjske Alpe ter več člankov v Planinskem vestniku.

Andreja Tomšič Drab (1965) je podobno kot njen mož že od nekdaj zaljubljena v gore in naravo. Najprej je gore in hribe spoznavala s starši, kasneje, ko je v gorah spoznala moža Jožeta, je slovensko osvajanje gora nadgradila še z evropskimi prvaki. Kot planinska vodnica PZS svoje znanje in planinske izkušnje deli s številnimi ljubitelji gora, tako z udeleženci njenih tur kot tudi z bralci Planinskega vestnika.

Zadnje novice

Sorodne vsebine