18.8 C
Ljubljana
četrtek, 16 septembra, 2021

Največja in najstarejša regata jadrnic v Evropi: Kékszalag (Modra pentlja)

Piše: C. R.

Regata jadrnic Kékszalag (Modra pentlja) poteka na Blatnem jezeru od leta 1934. 22. julija 2021 zjutraj se je iz Balatonfüreda odpravilo 556 jadrnic in tako se je začela 53. Velika nagrada Kékszalag Raiffeisen.

Dirka je dolga 160 km, udeleženci pa morajo po štartu iz pristanišča v Balatonfüredu pluti po načrtovani poti: Prvi pas je pred mestom Balatonkenese, od koder vodi do največjega mesta na južni obali Blatnega jezera, Siófoka, nato do jugozahodnega dela Blatnega jezera, do Keszthelyja. Od tam udeleženci odplujejo nazaj v Balatonfüred.

Od kod izvira ime “Blue Ribbon”? Nekoč so najhitrejše morske jadrnice na svojih jamborih nosile modri trak, da so ljudje vedeli, kdo je “kralj morij”. To tradicijo so pozneje prevzele parne ladje. S širjenjem jadranja so se na evropskih jezerih razvile tudi dirke, na katerih je zmagovalec lahko privezal trak na vrh jambora. Leta 1934 je Yacht Club Hungária, ki je prvi razpisal dirko, ta običaj prenesel na Blatno jezero. Še danes najhitrejša jadrnica prejme modro pentljo.

Vir: UME

Zadnje novice

Sorodne vsebine