3 C
Ljubljana
ponedeljek, 29 novembra, 2021

Najbolj znano “mesto na vodi” staro 1600 let

Piše: C.R.

Benetke so v četrtek začele praznovati 1600-letnico ustanovitve. Prireditve ob praznovanju se bodo vrstile celotno prihodnje leto. Napovedanih je 235 dogodkov, ki bodo pripovedovali o zgodovini, znamenitostih in kulturi mesta, ki je skozi 16 stoletij obstoja postalo svetovna ikona, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Mestni svet upa, da bodo dogodki privedli do neke vrste renesanse v znak odpornosti proti pandemiji covida-19, zaradi katere v mestu ni turistov. Prvi uradni dogodek je bil v četrtek, 25. marca, 1600 let po legendi, ki pravi, da so tedaj položili temeljni kamen cerkve San Giacomo di Rialto oziroma San Giacometto.

Zgodovinarji se sicer po pisanju Anse o natančnem datumu ne strinjajo, saj so bili v tem obdobju značilni stalni migracijski tokovi. Prebivalci Beneške regije, ki so v nekem trenutku bežali pred napadi barbarov, so se pridružili naseljem prvih prebivalcev otokov v laguni.

Za vir o ustanovitvi Benetk na splošno veljata rokopis Chronicon Altinate, ki skozi zbirko dokumentov in legend pripoveduje o nastanku mesta in poreklu Benečanov, ter iz novejše dobe beneški kronist Marin Sanudo, ki je opisal veliki požar mostu Rialto leta 1514 in ob tem omenil San Giacomo di Rialto kot prvo cerkev v Benetkah iz leta 421.

Prireditve ob obletnici se bodo vrstile skozi leto 2022. Mestni svet je v ta namen objavil mednarodni poziv za predloge. Ob tej priložnosti pa so pripravili tudi spominsko znamko, na kateri so Benetke iz 16. stoletja s ptičje perspektive, kot jih je leta 1500 na lesorezu upodobil rezbar Jacopo de ‘Barbari. Natisnili bodo pol milijona kopij.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine