3.8 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Nadaljevanka Jezero vas lahko udari po žepu! Ob Bohinjskem jezeru plačilo parkirnin tudi pozimi

Bohinjski občinski svetniki so na četrtkovi seji sprejeli sklep o novih cenah parkirnin na območju Bohinja. Novost je uvedba parkirnin na parkiriščih v bližini Bohinjskega jezera tudi v zimskem času, in sicer v višini pol evra na uro. V Bohinju tako nadaljujejo z začrtanimi ukrepi za zmanjšanje prometne obremenitve območja jezera.

 

Kot je pojasnil direktor bohinjske občine uprave Miro Sodja, cene v visoki sezoni in predsezoni na parkiriščih ob jezeru ostajajo takšne kot lani. To pomeni 1,50 evra spomladi in jeseni ter tri evre na uro poleti. V prihodnji zimski sezoni pa se bo začela zaračunavati parkirnina tudi v zimskem času, ko je bilo doslej parkiranje brezplačno, in sicer v višini pol evra na uro. Še vedno bosta pozimi sicer ostali brezplačni parkirišči Danica in Kobla v Bohinjski Bistrici.

Argument za uvedbo parkirnin v zimskem času je, da tudi pozimi vzdrževanje parkirišč nekaj stane, je povedal predsednik Turističnega društva Bohinj Boštjan Mencinger, ki sicer meni, da je treba biti z dvigovanjem parkirnin v mrtvih mesecih, ko je že sicer bolj malo gostov, izjemno previden. Parkirnina v višini pol evra na uro se mu še ne zdi kritična, še posebej, če pomeni hkratno zagotavljanje urejenih parkirišč in sanitarij, bi bilo pa nevarno, če bi se ta cena v prihodnjih letih še dvigovala.

Bohinjska občina z vsakoletnimi spremembami v parkirnem režimu zasleduje cilje, ki si jih je zadala za zmanjšanje prometa okoli jezera. S tem obiskovalce vse bolj usmerja v uporabo cenejših, bolj oddaljenih parkirišč in organiziranega prevoza do jezera in drugih najbolj obiskanih točk na območju Bohinja.

Ob povečevanju prihodkov iz parkirnin bohinjska občina krepi organizirane prevoze v času poletne turistične sezone. “Prevoze letos še izboljšujemo in podaljšujemo,” je napovedal Sodja in dodal, da bodo med drugim vozili tudi do Ukanca in do slapa Savica, povečali pa bodo tudi število prevozov v zgornji bohinjski dolini.

Lani je občina za zagotavljanje brezplačnih, tako imenovanih shuttle prevozov, namenila 120.000 evrov. Na ta način so bili povezani Bohinjska Bistrica in jezero, Srednja vas in planina Blato, Ribčev Laz, jezero in Ukanc ter Bohinjska Bistrica in Soriška planina. Šesto leto zapored je bil organiziran tudi brezplačni Hop-on Hop-off avtobus iz Bohinjskega Bistrice na Pokljuko. Na vseh relacijah skupaj je bilo lani prepeljanih skoraj 50.000 potnikov.

Nov parkirni režim letos v Bohinj prinaša tudi višjo globo za napačno parkirana vozila. Globa za parkiranje vozil izven urejenih parkirišč na vaških, poljskih in gozdnih poteh, javnih zelenih površinah in gozdnih površinah ter kmetijskih zemljiščih bo znašala 200 evrov. 80 evrov pa znaša globa za tiste, ki uporabljajo parkirišče brez ustreznega plačila parkirnine.

Kot pojasnjujejo na občini, so glede kaznovanja vezani na državno zakonodajo, s katero so uskladili višino globe. Zakon o ohranjanju narave namreč za tovrstne kršitve predvideva kazen od 200 do 1000 evrov. Na bohinjski občini so tako, kot so poudarili, sprejeli najnižjo sprejemljivo kazen glede na zakon.

Zadnje novice

Sorodne vsebine