1 C
Ljubljana
sobota, 9 decembra, 2023

Nad velik del Evrope nov vročinski val, drugod poplave

Od Španije do Skandinavije je ta teden pričakovati nov vročinski val in v mestih, kot so Madrid, Pariz, Frankfurt, Amsterdam in Stockholm bi lahko dosegli najvišje temperature letos. Najhuje bo v četrtek in petek, napoveduje portal AccuWeather. Na jugovzhodu Evrope grozijo poplave. Bolgarija je Grčijo in Turčijo opozorila pred naraslimi vodami.

 

V večjem delu Španije, Francije, Nizozemske, Belgije in zahodne Nemčije je v četrtek in petek pričakovati temperature nad 32 stopinj Celzija. V Parizu, Bruslju in Kölnu pa bi lahko izmerili tudi 35 stopinj Celzija, navaja makedonska tiskovna agencija MIA.

Pričakovati je, da bodo visoke temperature na Švedskem ovirale gašenje več kot 50 požarov, s katerimi se že več tednov spopada ta skandinavska država. Na pomoč so ji že priskočili gasilci iz več drugih držav. Švedska agencija za civilno zaščito je zadnje požare označila za najresnejše razmere v moderni dobi, navaja portal The Local.

Vroče bo tudi konec tedna, a nekaj olajšanja bo v soboto območju od osrednje Francije do južne Švedske prinesel hladnejši veter. Zaradi tega bo veljala nevarnost neviht in nalivov. Te je po vsej Švedski pričakovati tudi v nedeljo in ponedeljek.

S katastrofalnimi požari se borijo tudi v Grčiji, kjer so ognjeni zublji terjali že 79 življenj. Bolgarija je danes Grčijo in Turčijo opozorila, naj se pripravita na poplave, saj bi lahko napovedano obilno deževje v prihodnjih dneh povzročilo razlivanje rek Arda in Marica na ozemlju teh dveh držav.

Bolgarske oblasti so zaradi obilnih padavin že razglasile izredne razmere v več občinah. V mestu Tetevan je v naraslih vodah umrl moški, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine