13.7 C
Ljubljana
torek, 28 septembra, 2021

Na višje ležečih domačih cestah in prelazih zimske razmere, na Vipavskem burja

Današnji dan je prinesel ohladitev, ponekod je tudi snežilo. Na Prometno-informacijskem centru za državne ceste opozarjajo, da so na cestah čez prelaz Jezerski vrh ter na Pokljuko obvezne verige, zimsko opremo priporočajo tudi na ostalih prelazih in višje ležečih cestah. V Vipavski dolini veljajo nekatere omejitve zaradi burje.

Na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in Selom ter na regionalni cesti Vipava-Ajdovščina je zaradi burje prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila z ponjavami. Promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton je prepovedan tudi na regionalnih cestah Podnanos-Manče-Vipava ter Ajdovščina-Selo-Ajševica-Vogrsko.

Kot poročajo spletni portali, je sneg danes pobelil tudi nekatere višje ležeče kraje. Uresničile pa so se tudi napovedi vremenoslovcev o precejšnji ohladitvi. Po trenutnih podatkih je v Ljubljani osem stopinj, okrog 12 so jih namerili na Primorskem, medtem ko imajo po podatkih Arsa v Slovenj Gradcu le tri stopinje, v Ratečah, kjer rahlo sneži, pa še stopinjo manj.

Tudi v ponedeljek bodo po napovedih najvišje dnevne temperature med osem in 12 stopinj Celzija, na Primorskem do 15 stopinj. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, v Gornjesavski dolini malo pod nič stopinj Celzija.

Ponoči bodo padavine v zahodni, osrednji in deloma severni Sloveniji ponehale, se bo pa na jugu meja sneženja nekoliko znižala. V ponedeljek dopoldne pa bodo padavine povsod ponehale ter se bo nato od zahoda počasi začelo jasniti.

V vzhodnih in severnih krajih bo pihal severni veter. Najmočnejši sunki burje na Primorskem bodo zvečer in v prvem delu noči na ponedeljek na izpostavljenih mestih presegali hitrost 100 kilometrov na uro.

Kot so na Arsu v petek zapisali na svoji Facebook strani, tako izrazite ohladitve v maju ne beležimo vsako leto, niso pa nič nenavadnega. Hladneje je bilo na primer 3. maja leta 1985, ko je tudi po nekaterih nižinah osrednje in vzhodne Slovenije zapadlo okrog 10 centimetrov snega.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine