10.1 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Na Tromeji tradicionalno 39. srečanje pohodnikov treh dežel

Turistično društvo Rateče – Planica skupaj s kolegi iz turističnih društev Podklošter in Trbiž danes pripravlja tradicionalno 39. srečanje na Tromeji, na kateri se srečajo pohodniki iz Slovenije, Avstrije in Italije ter župani treh dežel. Prireditve vrh Peči, na nadmorski višini 1509 metrov, se vsako leto udeleži več tisoč pohodnikov.

Pohodniki iz Avstrije, Italije in Slovenije so se že zjutraj vsak s svoje strani povzpeli na Peč. Turistična društva Rateče – Planica, Podklošter in Trbiž, ki skupaj organizirajo prireditev, bodo poskrbela za pijačo in jedačo za več tisoč pohodnikov. Na slovenski strani se bodo zbrani lahko zavrteli tudi ob ritmu narodnozabavnih melodij ansambla Zahod Band. Opoldne je potekalo prav tako tradicionalno srečanje županov treh dežel. Zaključek prireditve pa bo ob 18. uri.

Vsakoletno srečanje obmejnega prebivalstva na Tromeji se je začelo leta 1979, ko je ljudi na tem območju še fizično ločevala državna meja. Odkar je tudi Slovenija članica EU in schengenskega območja, fizičnih omejitev pri srečanjih ni več, udeleženci pa se vsako leto spomnijo zgodovine in krepijo prijateljstva, ki so se stkala v več kot treh desetletjih.

Pred leti se je prav na Tromeji porodila tudi zamisel o organizaciji olimpijade treh dežel. Tradicionalno srečanje sicer poteka vsako drugo nedeljo v septembru, v primeru dežja pa ga turistična društva izvedejo tretjo nedeljo v septembru.

Zadnje novice

Sorodne vsebine