6.4 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Na Svetih Višarjah v nedeljo 30. romanje treh Slovenij

Slovenci iz matične, zamejske in izseljenske Slovenije bodo v nedeljo romali k cerkvi Matere Božje na Svetih Višarjah. To bo že 30. tradicionalni dogodek, ki ima tako verski kot družabni značaj.

Dogodek na tromeji slovanskih, germanskih in romanskih jezikov organizirata Rafaelova družba iz Ljubljane in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi, sofinancira pa ga Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu. Romanja treh Slovenij se običajno udeležijo tudi predstavniki slovenskega političnega, družbenega in kulturnega življenja, poroča STA.

V nedeljo opoldne bo mašo skupaj z izseljenskimi in drugimi duhovniki vodil murskosoboški škof Peter Štumpf, dogodek pa se bo začel s predavanjem Dejana Valentinčiča na temo Vsi smo Slovenci, več nas združuje, kot ločuje.

Kulturni program bosta oblikovala Vokalna skupina Cantate Domino in Kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov. Sodelovali bodo tudi udeleženci Višarskih dnevov mladih, ki potekajo že od četrtka in v okviru katerih bo Rafaelova družba udeležence popeljala med slovenske rojake v Gorski kotar, na Reko in na Trsat.

Na 1766 metrov visoki vrh Svetih Višarij nad Trbižem se je moč odpraviti peš po romarski poti ali z gondolo.

Svete Višarje so ena najstarejših slovenskih romarskih poti, do nastanka brezjanske pa so bile tudi osrednja slovenska romarska pot. So romarski kraj tako Slovanov kot Germanov in Romanov in že v 16. stoletju so goro imenovali božjo pot treh narodov, navajajo spletni viri.

Zadnje novice

Sorodne vsebine