17.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 5 junija, 2023

Na škotskih cestah začel obratovati prvi avtobus, ki ne potrebuje voznika

Piše: C. R., STA

V Veliki Britaniji je danes začel obratovati prvi avtobus brez voznika na redni liniji v potniškem prometu. Podjetje Stagecoach je v Edinburghu zagnalo linijo AB1, ki je dolga 14 milj (22,5 kilometra) in med drugim prečka most, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

AB1 je prva registrirana avtobusna linija na svetu, na kateri se uporablja povsem avtonomne avtobuse, so sporočili iz družbe Stagecoach. Pričakujejo do 10.000 potnikov na teden. Sprva je do leta 2025 predvideno testno obratovanje s skupno petimi avtobusi.

Čeprav gre za avtobus brez voznika, pa sta na njem dva zaposlena – eden sedi za volanom, da lahko po potrebi posreduje pri vožnji, drugi pa v zadnjem delu preverja vozovnice in odgovarja na vprašanja potnikov.

V Stagecoachu so povedali, da so projekt pripravljali deset let. Preden so se odločili sistem dati v uporabo, so opravili skupno 1,8 milijona testnih kilometrov.

“Želimo, da Škotska ostane na vrhu razvoja povezanih in avtonomnih vozil, in začetek tega testa v živo bo državi pomagal odtisniti pečat na svetovnem odru,” je dejal škotski minister za promet Kevin Stewart. Tehnologija po njegovih besedah “podpira našo vizijo trajnostnega, integriranega, varnega in dostopnega prometnega sistema”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine