21.2 C
Ljubljana
petek, 21 junija, 2024

Na Otoku bodo v boju proti onesnaževanju morja prepovedali prodajo plastičnih slamic

Velika Britanija namerava prepovedati prodajo plastičnih slamic, palčk za mešanje in vatiranih plastičnih palčk za ušesa. Gre za enega izmed ukrepov otoške države, s katerimi si prizadeva zmanjšati onesnaževanje morja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Britanska premierka Theresa May je dejala, da bo vlada še pred zakonsko prepovedjo prodaje omenjenih izdelkov za enkratno uporabo na to temo opravila posvetovanja, z njimi pa naj bi začela še letos.

Gre sicer za zadnjega v vrsti ukrepov, s katerimi želi Velika Britanija omejiti onesnaževanje morja. Leta 2015 so v večini trgovin na Otoku začeli zaračunavati plastične vrečke, prejšnji mesec pa so napovedali še spremembe pri nakupu plastenk.

Mayeva je k podobnim ukrepom pozvala tudi voditelje držav Commonwealtha, ki so ta teden zasedali v Londonu. “Skupaj lahko dosežemo, da bodo prihodnje generacije uživale v naravnem okolju, ki bo bolj zdravo, kot je zdaj,” je dodala.

Sodeč po eni od raziskav, na katero se sklicuje britanska vlada, Britanci letno zavržejo okoli 8,5 milijarde plastičnih slamic. Okoljski minister Michael Gove je opozoril, da so te nevarne zlasti za morske živali.

Kot še poroča AFP, bo britanska vlada za raziskave in ukrepe na področju ravnanja z odpadki v razvijajočih se državah namenila 61,4 milijona funtov (70 milijonov evrov).

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine