10.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Na izpraznjeni poslanski stolček se vrača tudi Jani Möderndorfer; je že vložil kazenski pregon zoper Janka Gorška v zadevi #IranNLBgate?

S potrditvijo ministrske ekipe premierja Marjana Šarca bo iz poslanskih klopi odšlo pet aktualnih poslancev, ki bodo zasedli ministrske funkcije. V poslanskih vrstah LMŠ, SMC in SAB jih bodo nasledili nadomestni poslanci.

 

Če je poslanec izvoljen za predsednika vlade, imenovan za ministra ali državnega sekretarja, v času, dokler opravlja to funkcijo, namreč ne more opravljati funkcije poslanca. V tem času opravlja funkcijo poslanca tisti kandidat z iste liste kandidatov, ki bi bil izvoljen, če ne bi bil izvoljen poslanec, ki je prevzel katero od omenjenih funkcij.

Iz poslanskih vrst se bo tako poslovil predsednik SMC in še aktualni predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar, ki bo prevzel vodenje ministrstva za zunanje zadeve. V DZ se bo na izpraznjeni stolček vrnil Jani Möderndorfer, ki je bil poslanec SMC že v preteklem mandatu.

Ministrstvo za gospodarstvo bo tudi v mandatu te vlade vodil Zdravko Počivalšek, ki je bil na parlamentarnih volitvah izvoljen za poslanca SMC. V poslanskih klopeh ga bo nadomestil nekdanji nogometaš Gregor Židan.

Poslanca LMŠ Rudija Medveda, ki bo prevzel funkcijo ministra za javno upravo, bo v poslanskih vrstah nadomestila novinarka, producentka in urednica Nina Maurovič.

V vlado odhajata tudi dva poslanca SAB. Minister brez resorja za področje Slovencev v zamejstvu in po svetu bo postal Peter Jožef Česnik, na njegovo mesto pa bo sedla nekdanja poslanka Maša Kociper. Marka Bandellija, ki bo kot minister brez listnice skrbel za področje razvoja in kohezijske politike, pa bo nadomestil gimnazijski profesor biologije Andrej Šušmelj.

Zadnje novice

Sorodne vsebine