7.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Na festivalu veščin – Brainobrainfest 2023 bo letos tekmovalo več kot štiristo otrok

Piše: C. R.

V soboto, 22. aprila 2023, med 9. in 17. uro se bo v dvorani Povodni mož na Gospodarskega razstavišča v Ljubljani  odvil festival veščin – Brainobrainfest 2023.

Si predstavljate, da lahko otroci, stari od 4 do 14 let dvomestna števila množijo in delijo brez pripomočkov? Računajo hkrati ob branju knjige? Uporabljajo dva namišljena abaka hkrati in v osupljivo hitrem času izstrelijo rešitev računa, ki bi še odraslim delal nemalo preglavic?

V vse to se boste lahko prepričali v soboto na 3. Festivalu Veščin – Brainobrainfestu, kjer se bo več kot 400 otrok na Gospodarskem razstavišču pomerilo v hitrostnem računanju. Pri tem pa bodo tekmovali predvsem sami s seboj, saj je z najvišjim priznanjem, pokalom, nagrajenih več otrok, služi pa predvsem spremljanju otrokovega napredka.

Brainobrainfest, festival veščin, ki združuje čudovite ume

 V Sloveniji je program Brainobrain prisoten že od leta 2014 in bo drugo leto praznoval 10. obletnico obstoja pri nas. S 16 centri po vsej Sloveniji, ki jih več kot 100  otrok obiskuje enkrat tedensko, spodbujajo razvoj leve in desne polovice možganov. Enkrat na dve leti pa se mladi brainobrainovci snidejo na Festivalu veščin –  Brainobrainfestu in se pomerijo med seboj in predvsem sami s seboj. Na voljo imajo tri minute, da rešijo čim več računov s pomočjo abaka in vizualizacije. Ob tekmovanju bodo lahko otroci letos aktivni tudi v različnih delavnicah. Otrokom se bo pridružil priljubljen slovenski igralec, Youtuber, voditelj TV oddaje Krompir, državni prvak v pomnjenju, rekorder v recitiranju decimalk števila π, Nik Škrlec.

Kaj je Brainobrain?

Brainobrain je po svetu večkrat nagrajeni program za izobraževanje otrok, ki ga je leta 2003 razvil Indijec Anand Subramaniam skupaj s svojima bratoma. Spodbuja razvoj obeh polovic možganov, življenjskih veščin in učinkovitih NLP tehnik. “Program spodbuja razvoj mladih genijev po vsem svetu,” je ustanovitelj na kratko opisal program, ki se osredotoča na pomembne veščine, kot so koncentracija, spomin, poslušanje, sposobnost učenja, kreativnost in vizualizacija.

V Brainobrain programu uporabljajo abakus in vizualizacijo, da bi razvili otrokove kognitivne sposobnosti, kot so koncentracija, spomin, ustvarjalnost, logično razmišljanje in domišljija. Otrokom pomaga pri razvoju različnih veščin, ki so v življenju koristne ne le pri šolskem uspehu, ampak tudi pri razvoju samozavesti, samodiscipline in motivacije.

Tea Grbić, direktorica programa Brainobrain za Slovenijo, je strnila svoja opažanja: »Opažam, da otroci postanejo v šoli hitrejši in dalj časa zdržijo pri nekaterih aktivnostih. Spontano začnejo iskati izzive.« Dodaja, da starši pogosto pričakujejo, da bo otrok zato boljši pri matematiki, a je Brainobrain veliko širše znanje in se osredotoča predvsem na veščine, ki bodo otroku prišle prav pri vseh šolskih predmetih in v življenju na splošno. »Otrok, ki osvoji metodo Brainobrain, ničkolikokrat vzame sapo marsikaterim staršem, ko brez težav računa v mislih, vendar je dota programa za otroke veliko večja,« o prednostih programa zaključi Tea Grbić.

Otroci se v programu Brainobrain namreč umirijo, postanejo bolj motivirani, samozavestnejši, pogumnejši, znajo si postavljati osebne cilje, razvijajo vztrajnost in vedo, da je za uresničevanje ciljev treba tudi dalj časa delati. To pa je nedvomno nekaj, kar današnji otroci še kako potrebujejo na svoji življenjski poti.

Kako deluje?

Dolgoletna raziskovanja razvoja človekovih možganov so pokazala, da je med obdobjem oblikovanja mentalnega razvoja (4.–14. leta) izjemno pomembno, da se izvaja miselna gimnastika za boljši razvoj možganske kapacitete in s tem enakomeren razvoj leve in desne možganske polovice.

Ker je klasično šolanje večinoma usmerjeno v razvoj leve možganske polovice, ki skrbi za logiko, razumskost in analitičnost, je desna polovica, ki je odgovorna za kreativnost, običajno slabše razvita. Čeprav so v družbi cenjene predvsem človekove lastnosti, ki izhajajo iz leve polovice možganov, je izjemno pomembno, da je dobro razvita tudi desna polovica, saj ima izjemen pomen pri hitrosti učenja, koncentraciji, spominu, intuitivnem reševanju problemov, iskanju rešitev, senzitivnosti, empatiji, iskanju kreativnih rešitev itd. Te lastnosti pa ustvarjajo uspešne, kreativne ljudi.

Da bi spodbudili enakomeren razvoj leve in desne hemisfere, so razvili metodo Brainobrain, ki daje izjemne rezultate na več 400.000 otrocih po celem svetu.

Metoda Brainobrain je prejela prestižno nagrado “Best Kids Education Brand Award” za leto 2017. So tudi aktualni nosilci kar dveh Guinnessovih rekordov – “The largest Mental Arithmetic lesson in the World” in “The largest Abacus  lesson in the World” .

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine