31 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Na Fakulteti za medije uspešni pri pridobivanju projektov programa Erasmus+ in Jean Monnet  

Vedno večji pomen digitalnega sveta predstavlja tako priložnost kot tudi izjemen izziv na vseh področjih, tudi pri raziskovanju in poučevanju, pri katerem se odpirajo vprašanja medijske pismenosti ali pa demokratičnosti v digitalni prihodnosti. Digitalizacija postaja vse pomembnejša, še posebej pa v času epidemije koronavirusa.

Izzive tega področja tako neposredno kot posredno proučujeta tudi profesorja Fakultete za medije (FaM), prof. dr. Matevž Tomšič in prof. dr Mateja Rek, ki sta bila letos uspešna pri pridobivanju projektov programa Erasmus+, Jean Monnet. Aktivnosti Jean Monnet po vsem svetu spodbujajo odličnost v poučevanju in raziskovanju na področju študij Evropske unije, s poudarkom na procesu evropske integracije.

»It is an outstanding module« so zapisali ocenjevalci programa Erasmus+ in prijavi projekta Modul medijske pismenosti za aktivne državljane (MELI), nosilke prof. dr. Mateje Rek, podelili visoko oceno 97,5 od 100. Gre za učni akademski program, pri čemer projekt odgovarja na pereča vprašanja po vsej EU, ki se nanašajo na vse večjo izpostavljenost državljanov EU dezinformacijam in lažnim novicam v digitalnih medijih ter ustrezno potrebo po oblikovanju odpornosti na ta pojav. Študenti medijskih in novinarskih ved bodo obveščali o politikah na področju enotnega digitalnega trga v EU, s posebnim poudarkom na vprašanjih medijske pismenosti, reševanju problema spletnih dezinformacij in aktivnem državljanstvu v EU.

Z nazivom Jean Monnet Chair Evropska unija prepoznava in podpira delovanje predavateljev z odličnimi dosežki. Njegov nosilec je prof. dr. Matevž Tomšič. Projekt, s katerim je bil uspešen na razpisu za obdobje 2020 do 2023, ima naslov Populizem in prihodnost evropske demokracije. Vsebina temelji na aktualnih in relevantnih akademskih razpravah o populizmu, njegovih koreninah, značaju in posledicah za prihodnji razvoj Evropske unije kot posebne oblike demokratičnega nadnacionalnega političnega subjekta. V zvezi s tem na Fakulteti nameravajo znanja o političnem dogajanju v Evropski uniji, zlasti o vplivu populističnih tendenc na njegov prihodnji razvoj, prenesti v pedagoški proces, kar bo prispevalo k boljšem poznavanju evropske problematike med študenti. Poleg tega bo projekt spodbujal javne razprave, v katerih bodo sodelovali kompetentni sogovorniki z različnih področij.

Za oba projekta bo fakulteta s strani Evropske unije prejela finančna sredstva in s tem še okrepila področja poučevanja, raziskovanja in razvoja.

S tem tako Fakulteta za medije, kot tudi Fakulteta za uporabne družbene študije kažeta, da s svojimi študijskimi programi in profesorji, postajata čedalje bolj konkurenčni Fakultati za družbene vede v Ljubljani, ki je vse preveč (levo) politično indoktrinirana.

Vir: Fakultata za medije (FaM)

Zadnje novice

Sorodne vsebine