29.6 C
Ljubljana
torek, 22 junija, 2021

Na Brezjah praznovanje 155. obletnice prvega čudeža pri Mariji Pomagaj

V slovenskem Marijinem narodnem svetišču na Brezjah bodo ob današnjem prazniku Marije Pomočnice pripravili prireditev v počastitev 155. obletnice prvega čudeža pri Mariji Pomagaj in 30. obletnice imenovanja cerkve za baziliko. Pomembni obletnici bodo dopoldan proslavili s slovesno mašo, zvečer pa še z nastopom slovenskih glasbenih izvajalcev.

 

Kot so sporočili iz Romarskega urada Brezje, ima čaščenje Marije kot Pomočnice v katoliški Cerkvi dolgo izročilo. “Da god oziroma praznik Marije Pomočnice kristjanov obhajamo 24. maja, je posledica zgodovinskega dejstva, da se je na ta dan leta 1814 papež Pij VII. po Marijini priprošnji mogel vrniti iz Napoleonovega ujetništva nazaj v Rim,” so pojasnili.

Istega leta je nastala tudi podoba Marije Pomagaj Leopolda Layerja, ki jo slovenski verniki častijo kot zvesto priprošnjico. Letos mineva tudi 155 let od prve čudežne ozdravitve pred podobo Marije Pomagaj, poudarjajo v brezjanskem romarskem uradu.

Kot pojasnjujejo, je 22. septembra 1863 naglo ozdravljenje doživela Mica Tavčar iz Begunj. “To je bilo prvo znano milostno ozdravljenje na Brezjah. Po njem je Marija opozorila kristjane, da bo odslej tu milosti delila ter jih povabila, da se v potrebah zaupljivo obračajo semkaj,” so zapisali.

Na Brezjah bodo oba jubileja slovesno obeležili ob današnjem prazniku Marije Pomagaj. Že v sredo so pripravili večer narodnih izročil z mašo, ki jo je vodil ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, ter s procesijo s podobo Marije Pomagaj po vasi. Danes bo dopoldan slovesno mašo vodil mariborski nadškof Alojzij Cvikl, zvečer pa še rektor bazilike pater Robert Bahčič.

Praznovanje bo zaznamovala tudi glasba. Dopoldan bo nastopil Messiah College Concert Choir iz Pensilvanije, zvečer pa vrsta slovenskih glasbenikov, in sicer Modrijani, Marko Vozelj, Isaac Palma, Manca Izmajlova, Marko Fink, Ivan Hudnik, Irena Vrčkovnik, Hišni ansambel Avsenik, Gajst’n Band in Anita Kralj Pavkovič. Program bosta povezovala Bernarda Žarn in Jure Sešek.

Brezje, kjer so lani obeležili 110. obletnico kronanja milostne podobe Marije Pomagaj, vsako leto obišče od 250.000 do 300.000 ljudi, med katerimi je tudi vse več tujcev. Romanje na Brezje so v zadnjih 155 letih spodbudila predvsem pričevanja o milostnih ozdravitvah in izrednih uslišanjih prošenj.

Zadnje novice

Sorodne vsebine